Dagens namn: Inga, Ingalill

Tre Kronor trea i Göteborg

Publicerad 2017-02-12

Ishockey. Stryklag i två matcher. Men mot Sverige vaknade Finland plötsligt till liv.

"Lejonen" vände underläge till seger med 3-2, vilket innebär att Tre Kronor blev trea i hemmaturneringen.

– Vi måste spela bättre än så här, säger målvakten Viktor Fasth.

Det är tydligt att Viktor Fasth hatar att förlora. Blicken är mörk efter förlusten mot Finland och Fasth är kritisk både till lagets och sin egen insats i Scandinavium.

– Vi måste komma upp bättre allihop, det gäller även mig. Vi måste spela bättre så här, en sista match på hemmaplan och allt att vinna. Vi ska vinna den här matchen, säger han bestämt.

Inte minst, konstaterar CSKA Moskva-målvakten, brast det i spelvändningarna där både Ryssland och Finland fick lite för enkel utdelning mot Tre Kronor-försvaret.

– Vi äger spelet långa stunder mot Finland, men det är detaljer där vi släpper till kontringar, precis som mot ryssarna, säger han.

– Men samtidigt måste jag göra någon extra räddning för att vi ska vinna, så jag tänker inte stå här och skylla på det. Det är ju ett lagspel, vi är tillsammans där ute och måste hjälpa varandra.

Finska motgångar

Finlands förbundskapten Lauri Marjamäki hade haft en tuff start på jobbet, med elva förluster på sina första 14 matcher. Men efter två raka nederlag i inledningen av Sweden Hockey Games, bland annat en mycket blek insats i 1-7-förlusten mot Tjeckien, hade de finländska spelarna en helt annan energi när det var dags för prestigemötet mot Sverige.

Johan Ryno gav visserligen Sverige ledningen i ett numerärt överläge i mitten av den första perioden. Men Finland kom tillbaka och vände matchen.

1-1 kom på ett skott från Mika Koivisto, som ändrade riktning på Veli-Matti Savinainen. Savinainen gjorde även 3-1-målet senare i matchen, sedan Jarno Kärki hunnit göra 2-1 i slutet av den andra perioden.

Det blev några minuters spänning efter Växjöbacken Philip Holms reducering till 2-3 med tio minuter kvar. Men Tre Kronor fick till slut ändå ge sig.

Hoppas på NHL-spets

Bakom dominanten Ryssland, som vann samtliga sina tre matcher, slutade Tjeckien, Sverige och Finland därmed på en seger var. Finlands målskillnad räckte dock trots segern inte till för att rädda laget från sistaplatsen i turneringen.

Tre Kronor slutade trea, vilket ger förbundskaptenen Rikard Grönborg lite att fundera på inför de närmaste landskamperna i april, Czech Hockey Games - och VM i maj.

– Men vi är ändå nöjda med prestationen i de första två matcherna. Vi får utdelning mot Tjeckien och mot Ryssland var det också bra, säger han.

– Samtidigt känns det som att vi blir hårt straffade både mot Ryssland och Finland.