Svensk succé på Vincennes

TT-SPORT

Trav. På juldagen körde Christoffer Eriksson sitt första travlopp på Vincennes-banan i Paris. Det slutade med seger i fyraåringsloppet Criterium Continental bakom Treasure Kronos före Day Or Night In med Johan Untersteiner i sulkyn.

Förstapriset var närmare en miljon kronor och Treasure Kronos fick en biljett till Prix dâ™Amerique om en månad.

– Utan tvekan mitt livs största seger, om vi startar i Prix dâ™Amerique är dock inte klart ännu, sade segerkusken som firade med champagne efter storloppstriumfen.

De två svenska hästarna krigade hela tiden i den främre träffen. Day Or Night In travade utvändigt om ledande storfavoriten Traders med Treasure Kronos i rygg. Första halvan av det 2 100 meter långa loppet gick runt 1.09,5.

– Det var ett väldigt högt tempo och vi kunde sitta still i andraspår fram till upploppet. Då kände jag att vi skulle vinna. Ett väldigt bra sto som matchats fint av tränaren Jerry Riordan, berömde Eriksson.

Jägersrokusken har haft ett fantastiskt år med fler stora segrar i Skandinavien. Nu fick han sitt internationella genombrott som kusk.

Segertiden var fina 1.11,8, en tiondel bättre än Johan Untersteiners Day Or Night In. Dubbelsegern visade åter att svensk travsport är bäst i Europa.

Jean-Michel Bazire har vunnit Prix dâ™Amerique tre gånger under sin framgångsrika karriär. Frankrikes champion kvalade in Belina Josselyn till det franska storloppet genom att vinna Prix Tenor de Baune.

Därmed är åtta av 18 deltagare klar för världens största travlopp.

Jean-Michel Bazire körde tidigt till spets med Belina Josselyn och stoet lyckades vinna knappt efter en hård slutstrid mot Bird Parker och Bolero Love.

TT