TT-Sport

Friidrottsgalan en förlustaffär

TT-SPORT

Malmö. Premiär och ny hypermodern arena.

Ändå har sponsorerna uteblivit från friidrottsgalan i Malmö.

– Vi kommer att gå ett antal 100 000 kronor back, säger galaarrangören Daniel Wessfeldt.

För ett och ett halvt år sedan fattades beslutet att för första gången satsa på en internationell inomhusgala i Malmö. Då fanns förhoppningar om att åtminstone gå plus-minus-noll. Men i dag kan agenten och galabasen Daniel Wessfeldt konstatera att så inte blir fallet.

– Det är den bittra verkligheten för alla, framför allt för dem som jobbar med idrottssponsring. Det är mycket tuffare i dag än för ett år sedan, säger han.

Givetvis är det finanskrisen som ändrat förutsättningarna.

– Sponsorerna har dragit i handbromsen. De har fått order från huvudkontoren att inte gå in i några arrangemang över huvud taget. Men så är det för alla som jobbar med idrott, det kommer till exempel fotbolls- och ishockeyklubbar att märka också när de ska förnya sponsorkontrakt, säger Wessfeldt.

TT: Hur hade det sett ut om inte finanskrisen brutit ut?

– Då hade vi gjort ett 40 procent bättre ekonomiskt resultat.

TT: Vad betyder det här för galans framtid?

– Vi kommer att göra en förlust, men den är hanterbar. Ingen kan i dag säga hur det ser ut under våren och hösten, men vi kommer att satsa stenhårt på det här. Det kan nog ta en tre, fyra år innan det sätter sig.

TT: Kan ni skylla allt på finanskrisen eller finns det något annat som inte fungerat?

– Givetvis påverkar avsaknaden av svenska superstjärnor. Det hade inte skadat att ha haft en frisk Susanna Kallur på plats exempelvis.

Trots de nya bistra ekonomiska spelreglerna tror ändå Wessfeldt på en fortsatt framtid för internationella galor i Sverige.

– Ja, som agent vet jag hur idrottarna tänker och för många är Sverige ett väldigt populärt land att komma och tävla i.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport