Kalla tänker om - kör Touren

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2016-12-04

Längdskidor. Charlotte Kalla satsar på att göra världscupcomeback i Tour de Ski - som hon först inte hade tänkt köra.

Därmed stryker hon tävlingarna i Davos och La Clusaz ur kalendern.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att det finns en plan nu, inte minst för Charlotte, säger förbundskapten Rikard Grip till TT.

"Målet är att åka halva eller kanske till och med hela touren. Jag känner mig lugn, trygg och omhändertagen i det läge jag hamnat i. Jag försöker vara ärlig med vad kroppen säger och har en dialog med gänget runt mig. Mina behov är viktigast just nu och att tillgodose dem. Jag trivs bra med rutiner och därför skapar vi en normal träningsvardag men med fokus på grundträning och att ge mig förutsättningar att hämta hem förra helgens lopp. Mer tid sedan urladdningen kommer att ge resultat", säger Kalla i ett pressmeddelande.

Det var under världscuppremiären i Ruka som den svenska stjärnan klappade ihop och tog sig i mål först på 75:e plats. Några dagar senare fick Kalla diagnosen hjärtflimmer och hon valde att stå över helgens tävlingar i Lillehammer.

Behöver träning

Läkarexpertisen ser Kallas hjärtproblem som en engångshändelse och hon kunde komma igång med träningen direkt.

Men det blir ett långt uppehåll från tävlingar på högsta nivå. Tour de Ski drar i gång först på nyårsafton.

"Den lugna träningen har känts bra medan jag känner att det behövs mer återhämtning innan kvalitetspassen är på normal nivå", säger Charlotte Kalla.

– Det gäller att utgå från var man är någonstans och Charlotte behöver få in en period av träning nu efter det som hänt, säger Rikard Grip.

TT: Det är alltså inget bakslag som har drabbat henne?

– Det är absolut inget bakslag. Hon tränar lugn distansträning nu och behöver få smyga i gång i lugn och ro med intensivare pass. Det har hon framför allt i dialog med Magnus (Ingesson, Kallas tränare) kommit fram till.

Planen kan justeras

TT: Att hon kör Touren som hon inte tänkt åka tidigare, hur ser du på det inför VM?

– Vi vill ju ha en Charlotte som åker fort när vi kommer till Lahtis och VM. Det är ju nu en ny plan utifrån nya förutsättningar. Den tidigare planen var ju att gå några lopp innan jul och sen få en träningsperiod men nu har förutsättningarna förändrats och givetvis tror vi att den här planen kommer att leda till att hon åker fort i Lahtis.

Kallas tränare Magnus Ingesson:

"Nu är det viktigt att vi gör rätt och inte förivrar oss. I planen finns ett par längre läger (Idre och Saxnäs) och tävlingar i Skandinaviska cupen i Lillehammer nästa helg. Men planen kan komma att justeras om inte Charlottes kropp responderar som vi önskar."

TT

Följ ämnen i artikeln