West Bromwich sålt till Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Fotboll. Kina fortsätter att göra avtryck i världsfotbollen.

Nu har ett kinesiskt investmentbolag köpt Premier League-klubben West Bromwich.

"Det här kommer att leda till attraktiva möjligheter kommersiellt", säger den nye ägaren Gouchuan Lai i ett uttalande.

På fredagsförmiddagen stod det klart att den svenske mittbacken Jonas Olssons engelska klubb West Bromwich får en ny kinesisk ägare.

Klubbens tidigare ägare Jeremy Peace hade tidigare begärt omkring 1,7 miljarder kronor för att sälja klubben, när han öppnade för en försäljning förra året - och nu har han alltså hittat en köpare. Det Shanghai-baserade investmentbolaget Yunyi Guakai Sports Development Limited köper Premier League-klubben.

"Jag är stolt över att vara den första ägaren till en Premier League-klubb som kommer från det kinesiska fastlandet", säger nye ägaren Gouchuan Lai.

"Ingenting kommer att ändras"

Han lovar klubbens supportrar att "ingenting kommer att ändras i grunden", men låter positiv kring vad Premier League-ägandeskapet kan innebära:

"Den här historiska affären kommer att leda till en snabb och tydlig ökning av intresset för klubben i Kina, vilket kommer leda till attraktiva möjligheter kommersiellt."

Kinas fotbollssatsning handlar inte bara om att värva storstjärnor till landets högstaliga - två av de tre dyraste värvningarna under det förra övergångsfönstret gjordes av kinesiska klubbar - utan även om att köpa in sig i och ta över utländska klubbar.

Kinesisk dominans i området

I december gjorde storklubben Manchester City klart med en affär värd omkring tre miljarder kronor med ett kinesiskt konsortium, och kinesiska investerare har också tagit över andradivisionsklubbarna Wolverhampton och Aston Villa - som båda ligger i samma region som West Bromwich.

Även den fjärde lokalkonkurrenten i Midlands-området, Birmingham City, förhandlar med asiatiska investerare om att sälja klubben.

TT-AFP

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN