Readly Express imponerade i Paris

Publicerad 2016-10-14

Trav. Sveriges bästa fyraåring är nu även bäst i Europa.

Readly Express imponerande stort när han vann Europaderbyt som kördes på Vincennes på fredagskvällen.

Jorma Kontio satt som vanligt i sulkyn bakom landets nya travstjärna.

Sveriges fyraåringar dominerade loppet totalt och tog hem hela priskakan om 400 000 euro, cirka 3,2 miljoner kronor.

Readly Express fick 1,9 miljoner kronor för segern och har nu sprungit in över 7,6 miljoner kronor på blott 17 starter. Segertiden var 1,12,0 på den regntunga och något lösa banan.

"Tuff lopp"

Det blev en tuff väg mot den första internationella segern. Readly Express tvingades trava en kurva och 1 000 meter i tredjespår innan han kom fram utvändigt om ledande Tobin Kronos, körd av Örjan Kihlström. De båda svenska hästarna stred sida vid sida upploppet ner men Readly Express var den starkaste.

– Det blev ett väldigt tufft lopp för honom och det är inte många som klarar av det som han gjorde i dag. Jag har kört många bra hästar men det är bara Varenne som är bättre, sade Jorma Kontio som vann loppet 1992 med Jexpress Dahlia.

Tiomo Nurmos var strålande glad efter segern. Han drömmer om att tävla fler gånger på Vincennes med Readly Express.

– Men det blir inte i vinter i varje fall, hästen är bara fyra år och har avelsarbete att tänka på. Men jag hoppas kunna komma tillbaka till Paris senare.

Tobin Kronors tvåa

Readly Express är den femte hästen som vunnit både Svenskt travderbyt och Europaderbyt. Övriga är: Mosaique Face, Maharajah, Conny Nobell och Ina Scot.

En mycket bra Tobin Kronos tog andraplatsen före In Vain Sund, som spurtade fint efter sen lucka. Båda hästarna tränas av Daniel Redén, Solvalla.

TT