Guide: Skid-VM, torsdag

Av: 

TT

Publicerad:
Jonna Sundling under ett träningspass i värmen i Oberstdorf.
Foto: Adam Ihse/TT
Jonna Sundling under ett träningspass i värmen i Oberstdorf.

TT-SPORT

I dag drar skid-VM i gång och det kan bli en svensk medaljfest direkt.

I den individuella sprinten kryllar det av svenska medaljkandidater, framför allt i damlaget. Men även på herrsidan har det poppat upp ett blågult hopp.

Här är det viktigaste att ha koll på inför mästerskapets första tävlingsdag.

Vad: Sprint, klassisk stil, damer och herrar, skid-VM i Oberstdorf, Tyskland.

När: Kvalet börjar klockan 09.00, finalpasset klockan 11.30.

Tv/radio: SVT och P4 Radiosporten.

Svenska deltagare:

Damer: Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Johanna Hagström.

Herrar: Oskar Svensson, Johan Häggström, Marcus Grate, Anton Persson.

Svenska medaljchanser: Mycket stora. Damernas individuella sprint är troligen Sveriges största medalj- och guldchans på hela VM. Alla fyra damer har varit på pallen i världscupen i vinter och det har blivit svensk seger i fem av sju sprintar (Sverige stod över Davos och Dresden). Den allra största guldfavoriten är Linn Svahn, som har vunnit fyra tävlingar och alla i klassisk sprint. Men det är inte omöjligt att vi får se både två och tre svenska damer på pallen. En svensk VM-trippel har det bara blivit två gånger i historien, och aldrig på damsidan.

Även på herrsidan är chanserna större än på länge. Oskar Svensson har tagit två världscupsegrar i sprint 2021, och är en het medaljkandidat.

Motståndet: På damsidan är det utan tvekan de svenska åkarna som är favoriter. Men se upp för norska veteranen Maiken Caspersen Falla, liksom för slovenskan Anamarija Lampic. Bland herrarna får Norges Johannes Høsflot Klæbo gälla som klar favorit före landsmannen Erik Valnes, ryssen Aleksandr Bosljunov och Italiens Federico Pellegrino.

Coronaläget: Den tyska arrangören hade räknat med över 300 000 VM-fans. Nu blir det i stället pappfigurer som får fylla läktarna då pandemin inte tillåter något annat. Coronaläget i Tyskland är dessutom osäkert, och medan VM pågår är resten av landet nedstängt – inga butiker, barer eller restauranger är öppna – fram till åtminstone mästerskapets sista dag den 7 mars.

Snackisen: Vädret är det stora samtalsämnet i Oberstdorf. Det är vår i luften och de höga temperaturerna skapar problem för VM-arrangören. Banorna blir väldigt mjuka framför allt dagtid, och därför har man tvingats tidigarelägga sprinten. Fler schemaförändringar kan bli aktuella och diskussionen om att salta eller inte salta spåren lär bli en följetong.

Medaljörer, VM 2019, damer: 1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Stina Nilsson, Sverige, 3) Mari Eide, Norge.

Medaljörer, OS 2018, damer: 1) Stina Nilsson, Sverige, 2) Maiken Caspersen Falla, Norge, 3) Julia Belorukova (numera Stupak), OAR.

Medaljörer, VM 2019, herrar: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italien, 3) Gleb Retivych, Ryssland.

Medaljörer, OS 2018, herrar: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italien, 3) Aleksandr Bolsjunov, OAR.

Publicerad: