Tunga avbräcken öppnar för mångårig trotjänare

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2021-06-10

Amanda Ilestedt under en av veckans landslagsträningar i Kalmar, inför torsdagens match mot Norge.

Tidigare har det alltid stått någon i vägen.

Men med två tunga mittbacksklippor borta från OS är kanske tiden äntligen inne för Amanda Ilestedt.

Är det nu som 28-åringen tar klivet in i en svensk startelva?

Amanda Ilestedt tillhör verkligen landslagets trotjänare. Men trots att hon spelat i A-landslaget sedan 2013 har den 28-åriga mittbacken aldrig varit en given startspelare.

Hon har spelat 39 landskamper, men suttit fast på bänken i nästan lika många.

Än den ena, än den andra lagkamraten har stått i vägen. I början av landslagskarriären handlade det om spelare som Charlotte Rohlin, Emma Berglund och Nilla Fischer. De senaste åren är det Linda Sembrant och Magdalena Eriksson som har varit förbundskapten Peter Gerhardssons tydliga förstaval i mittförsvaret, i konkurrens med i första hand Fischer.

Dubbla avbräck

Men nu är Sembrant långtidsskadad, och Fischer har också tackat nej till OS eftersom hon ska bli mamma för andra gången. Chansen till en plats i startelvan har aldrig varit bättre, och det vet Ilestedt om.

– Vi tappar såklart två väldigt duktiga spelare med mycket erfarenhet. Å andra sidan har vi en väldigt bra trupp och väldigt bra backar i det här laget. Så det känns ändå bra, säger Bayern München-backen inför kvällens landskamp mot Norge.

TT: Känner du att det är din tur nu?

– Det är självklart att jag känner att jag vill göra bra ifrån mig på träningarna och så, och jag känner att jag kommer från en bra säsong i Bayern och jag har bra självförtroende. Sedan är det ändå Peters beslut.

Matcherna mot Norge i kväll och mot Australien på tisdag är de sista innan OS-truppen tas ut den 22 juni. Där lär Ilestedt hur som helst få en plats, inte minst med tanke på att hon numera är användbar på flera positioner.

– Jag har spelat väldigt mycket ytterback den här säsongen. Så det är väl egentligen det jag har utvecklat, att jag kan spela på flera positioner, både till höger och till vänster i backlinjen och både mittback och ytterback. Där har det blivit en stor förändring, jag känner att jag har tagit stora steg där.

Hård konkurrens ändå

Men det är som mittback hon trivs bäst. Och trots att Sembrant och Fischer saknas, finns det fortfarande gott om konkurrens om platsen bredvid Chelseas Magdalena Eriksson i en svensk startelva.

Häckens Emma Kullberg är en av allsvenskans bästa mittbackar och ett starkt alternativ, även om hon är relativt oprövad i landslagströjan, med bara fyra landskamper i bagaget. Rosengårds Emma Berglund är ett annat intressant, och mer rutinerat, namn. 32-åringen var länge ett fast inslag i landslaget och har gjort 55 landskamper, men skador har förstört de senaste åren och senaste matchen för Sverige spelade hon 2017.

Mångsidigt alternativ

Sedan finns mångsidiga Nathalie Björn, lagkamrat i Rosengård med Berglund. Björn har tidigare varit uttagen i landslaget främst som mittfältare, men i klubblaget spelar hon oftast i försvarslinjen, dock oftast som högerback.

Mittbacksrollen passar henne ändå ypperligt, säger hon själv.

– Jag gillar att ha spelet framför mig, jag gillar att kunna styra och spela genom lagdelar, att sätta andra i bra positioner. Mittfält är också kul men då har man alltid någon bakom sig, säger Björn.

– Och det känns ändå som att det sitter i ryggmärgen. Jag spelade mycket mittback när jag var ung, i ungdomslandslagen, så det är något som jag kan, som jag trivs med och som jag vill spela. Det är bara roligt att få den chansen.

Att tappa två veteraner som Linda Sembrant och Nilla Fischer är tungt, medger hon. Samtidigt innebär det att det skapar luckor för andra.

– Det är jättetråkigt för oss, det är två jätteduktiga spelare som har varit med länge, de har mycket erfarenhet och bidrar mycket till gruppen. Samtidigt är det såklart en chans för oss andra att spela oss in i en OS-trupp. Eller i en startelva.