AIK premiärvann efter finländsk briljans

Anton Johansson/TT

Publicerad 2021-04-12

Degerfors deppar och AIK jublar efter Ylätupas 1–0-mål.

Äntligen, Saku Ylätupa – två år efter att han kom till AIK gjorde finländaren sitt första allsvenska mål.

21-åringen hade även en assist när AIK premiärvann med 2–0 hemma mot nykomlingen Degerfors.

– En talangfull fotbollsspelare som inte har fått visa sitt max tidigare, berömmer AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Saku Ylätupa har haft svårt att få det att stämma fullt ut under sina två säsonger i AIK. Han värvades in som en stor talang vintern 2019 men har fått finna sig i en hel del bänknötande och i höstas lånades han ut till IFK Mariehamn.

Men i årets allsvenska premiär på ett kylslaget Friends arena mot Degerfors fanns han med i den gulsvarta startelvan. Ett förtroende han tackade för i 38:e minuten när han störtade fram och satte bollen i mål efter ett långt inlägg signerat Erick Otieno.

Och Ylätupas show fortsatte i andra halvlek.

I 65:e minuten tunnlade han sig förbi en motståndare på högerkanten men misslyckades med det första inlägget. Bollen studsade dock tacksamt tillbaka och andra försöket blev desto bättre när Ylätupas långa inlägg nådde till Nabil Bahoui som nickade in slutresultatet 2–0.

Mental tränare

AIK:s tränare Bartosz Grzelak har under försäsongen upplevt att Ylätupa har växt mer och mer.

– Allt beröm till honom. Man ska berömma spelare som tar sig förbi sådana mentalt svåra perioder och upp igen. Det är han som har gjort det och ingen annan, säger han efter 2–0-segern.

Men huvudpersonen själv upplever – trots premiärsuccén – att det inte är någon större skillnad på honom jämfört med tidigare.

– Jag vet inte om det är någon stor förändring. Jag har försökt att förfina mitt spel och passa in så bra som möjligt taktiskt, säger Ylätupa.

– Jag känner mig mentalt starkare men på den fysiska sidan känner jag mig likadan som tidigare.

Att han är mentalt starkare kan tillskrivas det faktum att han har tagit hjälp av en mental tränare.

– Jag tycker att det har varit till stor hjälp, säger han.

– Jag kan prata med honom när jag vill. Vill jag ha ett samtal om vad som helst så är det bra att han finns där.

"Kan bli jävligt bra"

Före Ylätupas ledningsmål hade AIK inlett frejdigt. Bland annat hade Nicolas Stefanelli en projektil som via Degerfors målvakt Ismael Diawaras fingertoppar gick klockrent i stolpen.

Degerfors tillbringade i sin tur större delen av matchen med att försvara. De chanser som uppstod tillkom när laget tilläts rulla boll men det kunde allt som oftast styras bort av AIK:s försvar – med återvändande Alexander Milosevic centralt.

– Folk tippar oss åtta, sjua. Vi får hoppas att vi slutar bättre än det. Men en premiär är alltid lite oviss. Man får se vad man står men skillnaden från när jag var i AIK sist är att vi tränar lite hårdare, mer utländskt med ett högre tempo. Jag tror att det kan bli jävligt bra, säger Alexander Milosevic efter sin allsvenska comeback.