Guide: Allt om handbolls-EM

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-11-03

I OS och VM har det blivit respass i semi- respektive kvartsfinal. Nu väntar det på papperet tuffaste mästerskapet för det svenska handbollslandslaget. Här är allt du behöver veta.

+ Vad: Handbolls-EM för damer.

+ När: 4–20 november.

Var: Ljubljana, Slovenien (Arena Stozice), Celje, Slovenien (Arena Zlatorog), Skopje, Nordmakedonien (Boris Trajkovski), Podgorica, Montenegro (Arena Moraca).

+ Tv: TV6/TV10/Viaplay

+ Sveriges matcher i det första gruppspelet

4 november: Serbien, klockan 20.30

6 november: Slovenien, 18.00

8 november: Danmark, 20.30

+ Så spelas mästerskapet

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A och B slås ihop liksom C och D.

Lagen tar med sig de poäng som man har tagit mot de övriga avancerande lagen.

Ettorna och tvåorna i respektive grupp i huvudrundan går till semifinal, treorna till match om femteplats. Sveriges grupp spelar i Celje medan huvudrundan spelas i Ljubljana.

+ EM – tuffaste mästerskapet

EM håller högre nivå än både OS och VM. Det betyder också att det blir tufft motstånd redan i det första gruppspelet (där man möter Serbien, Slovenien och Danmark). Sveriges tuffa lottning beror till stor del på att man var i den andra seedningspotten, på grund av den misslyckade EM-turneringen för två år sedan. Inför VM nästa år är Sverige tillbaka i den första seedningspotten.

– Jag tycker det är roligare när det är tufft, det är goare att vinna de matcherna, säger målvakten Johanna Bundsen.

+ Sveriges trupp

Johanna Bundsen, Jessica Ryde, Evelina Eriksson, Elin Hansson, Linn Blohm, Anna Lagerquist, Clara Monti Danielsson, Nathalie Hagman, Sara Johansson, Jamina Roberts, Melissa Petrén, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér, Carin Strömberg, Emma Lindqvist, Jenny Carlson, Nina Koppang och Nina Dano, Horsens HK

– Det är en bra och balanserad trupp om man tittar på variation, framför allt på nio meter där vi har rutin, unga spelare och väldigt många spelare som har fått mycket plats den här samlingen. Vi har så klart färre kantspelare men vi känner att vi har komplement för att ge understöd till Nathalie Hagman och Elin Hansson. Sara Johansson har tränat som högersexa hela samlingen och spelat där tidigare i karriären, säger förbundskapten Tomas Axnér.

+ Hur har det gått för Sverige under Tomas Axnér?

VM 2021: Förlust i kvartsfinalen mot Frankrike.

OS 2021: Fyra, förlust i semifinalen mot Frankrike och i bronsmatchen mot Norge

EM 2020: Elfteplats.

+ Förväntningar på Sverige?

Sverige har visserligen fått en svår grupp, men med tanke på den senaste tidens fina resultat och faktumet att tre av fyra lag går vidare till huvudrundan, ska Sverige ta sig vidare från gruppen. Matchen mot Danmark kommer med största sannolikhet bli helt avgörande eftersom man slås ihop med Norges grupp i huvudrundan.

– Vi spelade lika mot Norge senast (VM 2021). Vi vet att de är ett fantastiskt bra lag, men det är klart att det finns möjligheter och vi har en go känsla med oss. Jag tycker att vi är där uppe nu, bland de bästa lagen, säger Axnér.

+ Favoriterna

Norge är regerande världsmästare, har vunnit EM åtta gånger av de 14 spelade mästerskapen och bara missat medalj två gånger. Även Frankrike och Danmark räknas som medaljfavoriter. Där bakom finns både Sverige och Nederländerna som en bra dag kan utmana favoriterna.

+ Stjärnorna

Svenska spelare som sticker ut är Linn Blohm, Jamina Roberts och Nathalie Hagman som alla tillhör världseliten på sina positioner. Den som vill se stjärnor från andra nationer kan titta lite extra på Norges Stine Bredal Oftedal och Nora Mørk, Frankrikes Pauletta Foppa och Spaniens Jennifer Gutiérrez Bermejo.