Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-03-19

Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt.

Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke.

– Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Olsson kollapsade i sitt hem i slutet av februari och lades i respirator på Århus sjukhus.

Midtjyllands svenske landslagsmittfältare har drabbats av flera små blodproppar i hjärnan, till följd av en extremt sällsynt inflammation i hjärnans kärl.

I måndags meddelade klubben att Olsson har fasats ut ur respiratorn och har flyttats till Hammel Neurocenter, som är specialiserat på avancerad rehabilitering av neurologiska sjukdomar.

Olssons rehabilitering kommer att ta tid.

”Tyvärr har Kristoffer ännu inte återhämtat sig vare sig motoriskt eller verbalt. Specialisterna bedömer att rehabiliteringstiden kommer att sträcka sig över flera månader och hans tillstånd bedöms kontinuerligt och kräver ytterligare undersökningar och behandling, varför det ännu är för tidigt att ge en slutgiltig prognos,” skriver FC Midtjylland.

Hoppas på fler positiva besked

Nyheten nådde snabbt vännerna i landslaget som samlats i Porto inför torsdagens landskamp mot Portugal.

Ludwig Augustinsson och Emil Krafth var två av spelarna som efter den sena kvällsträningen kände en lättnad över att Olsson inte längre ligger i respirator.

– Man hoppas bara att det ska komma fler och fler positiva besked, säger Augustinsson.

Vänsterbacken spelar för Anderlecht i Bryssel, den klubb Kristoffer Olsson tillhörde innan han flyttade till Midtjylland.

– Det var otroligt jobbigt när jag fick reda på det. Det träffade mig väldigt hårt, precis som det gjorde hos alla andra som känt honom i alla år.

– I Anderlecht berörde det många eftersom han var omtyckt där också, som person och spelare. Vi gjorde en tröja och tog en bild tillsammans, säger Augustinsson.

Inom landslagstruppen planerar man någon form av manifestation till stöd för landslagskompisen.

Gett perspektiv

– Självklart ska vi göra något här också, säger Augustinsson.

Olssons plötsliga insjuknande har gett Augustinsson och högerbacken Emil Krafth perspektiv på livet.

– Det var några extra jobbiga dagar där i början när man inte visste exakt hur det låg till. Man kände att man får vara glad att man lever och är frisk. Det träffar rejält när det är någon som är så nära, säger Augustinsson.

Emil Krafth:

– En professionell fotbollsspelare med bra fysisk status... då känner man att det kan hända vem som helst. Det är klart att man blir lite rädd och får lite tankar.

– Mest tänker man på honom och hans familj och att han kan få ett normalt liv. Vi hoppas att han ska ta steg i rätt riktning.