Linn Svahn lämnar landslaget – kör eget upplägg

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-05-16

Linn Svahn. Arkivbild.
Linn Svahn. Arkivbild.

Sprintstjärnan Linn Svahn kommer inte att ingå i längdlandslaget nästa säsong.

22-åringen väljer att satsa på ett eget träningsupplägg inför VM 2023.

”Ett tråkigt besked”, säger landslagschefen Anders Byström.

Linn Svahn tvingades stå över hela den gångna säsongen för att i stället reparera sin axel. Vägen tillbaka från skadan, som hon ådrog sig i ett fall under en världscuptävling för drygt ett år sedan, har varit lång, och nu väljer hon ett nytt spår inför nästa vinter.

Den 22-åriga sprintspecialisten kommer inte att vara en del av längdlandslaget nästa säsong, utan väljer i stället en egen träningssatsning med sikte mot VM i slovenska Planica i februari nästa år.

”En frisk fläkt”

”Det här beslutet grundar sig i att jag vill jobba tajtare med mitt eget team på hemmaplan och lägga upp en plan som både är optimal för min återhämtning i skadan och utvecklande och motiverande mot mina framtida mästerskapsmål”, säger Linn Svahn i ett pressmeddelande.

Vilka åkare som ingår i längdlandslaget säsongen 2022–2023 släpps officiellt under tisdagen. Att inte Svahn blir en del av det är synd, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

”Det är ett tråkigt besked såklart. Linn är en frisk fläkt som sätter färg både i och utanför spåret. Vi kommer sakna henne”, säger Byström.

Dubbla operationer

Han har ändå stora förhoppningar om att få se Linn Svahn i den svenska landslagsdräkten under nästa säsong, inte minst under VM.

”Vi har full respekt för hennes beslut och ser fram emot att få tillbaka Linn när tiden är mogen. Min förhoppning är att hon står på startlinjen om inte förr så i alla fall på VM i Planica som är vinters stora höjdpunkt i februari 2023”.

Det är oklart när Svahn kan göra comeback efter axelskadan. Hon opererades en första gång i september förra år, och genomgick ytterligare ett ingrepp i december.