TT-Sport

Svenskarna som portas från OS

Av: 

TT

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

TT-SPORT

Nej till sponsorer och partners – och stopp för uppskattade gästprogram.

Dessutom lär idrottares anhöriga få stanna hemma.

När IOK drar ner på antalet gäster i OS bantas även den svenska gästlistan rejält.

– Om vi pratar om gäster är det är en knapp halvering av ackrediterade gäster. Det andra större gästprogrammet vi tidigare planerat för, med åskådarbiljetter, där blir det ingen, säger verksamhetschef Peter Reinebo vid Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Sommarens OS blir en avskalad historia i pandemins spår där värdnationen Japan tillsammans med Internationella olympiska kommittén (IOK) försöker se till att så få som möjligt besöker Tokyo.

De får stanna hemma

Inga utländska åskådare är välkomna. Den vanligtvis spektakulära invigningsceremonin, som brukar gästas av statschefer och allehanda dignitärer, skalas också ner.

Enligt det senaste beskedet är bara personer med viktiga och operativa roller välkomna, enligt Internationella olympiska kommittén (IOK ). IOK-medlemmars partners, intressenter och assistenter och familjemedlemmar får därmed stanna hemma.

– Det man dragit ned mest på är logiskt nog ackrediteringarna för så kallade medföljande gäster för både IOK, internationella förbund och nationella olympiska kommittéer. Vi brukar inte använda dessa i någon större skala, så det påverkar oss ganska lite, kommenterar Peter Reinebo.

"Gästpaketet faller helt"

När det kommer till antalet tillåtna gästackrediteringar för de nationella olympiska kommittéerna – som SOK – så hänger antalet gäster ihop med truppens storlek. Den typen av ackreditering kommer för svensk del halveras, uppskattar Peter Reinebo.

– När det gäller våra grupper så kan det vara så att vi exempelvis har två förbundsrepresentanter med på en sådan gästackreditering och nu blir det sannolikt bara möjlighet för en.

SOK:s återkommande gästprogram – där bland annat sponsorer köper plats för att få biljetter till tävlingar – liksom inbjudningar till föreläsningar och middagar – stryks helt.

– Det gästpaketet faller helt med beslutet från Tokyo om "overseas spectators", säger Reinebo.

Det finns dock fortfarande planer på att ha det så kallade svenska huset, "Sweden Arena", även i Tokyo, uppger SOK.

Lutar åt nej för anhöriga

Vad innebär då IOK:s beslut för idrottarna? Kortsiktigt ingenting, enligt Peter Reinebo. Antalet ackrediteringar runt trupper och aktiva kommer nämligen att prioriteras – och utökas något.

– Det handlar både om att man månar om att det som är stöd och service samt medicinska insatser till aktiva kommer fungera under de här speciella omständigheterna.

Enligt Reinebo kommer den svenska truppen totalt bestå av runt 260-280 personer, varav runt hälften är idrottare.

TT: Kommer idrottares familjemedlemmar att släppas in?

– Det är en fråga som där slutgiltigt beslut återstår, men det lutar åt att det kommer att bli ett nej på den.

En återkommande gäst är kung Carl XVI Gustaf. Senast 2018 besökte han vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea och sommarens OS skulle bli det 24:e i ordningen.

Hur blir det i år?

– Ingenting är bestämt, det är är en fråga som vi återkomma till, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Publisert: