Uppgifter: Ishockey-VM flyttas

TT

Publicerad 2021-01-17

Belarus president Aleksandr Lukasjenko träffade Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel nyligen.

Det verkar mer och mer som att Belarus kommer att bli av med herrarnas ishockey-VM 2021.

Från Schweiz kommer rapporter om att beslutet redan är taget, och att mästerskapet flyttas till ett av tre tänkbara länder.

Den schweiziske hockeyjournalisten Klaus Zaugg skriver att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kommer att meddela beslutet under måndagen.

VM kommer enligt Zauggs artikel på sajten Watson att flyttas från Belarus till antingen Danmark, Slovakien eller Lettland. Det sistnämnda landet är redan medarrangör, då Lettland tilldelades VM tillsammans med Belarus.

"Besked i närtid"

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson räknar med att snart veta mer.

– Att det nu förekommer uppgifter om alternativa arrangörer tolkar vi som ytterligare ett tecken på att IIHF arbetar intensivt med frågan. Vi har respekt för att det är en komplicerad situation, och det inte bara utifrån läget i Belarus utan också den pågående pandemin. Vi vet att IIHF-styrelsen sammanträder i morgon (måndag) och vi förväntar oss besked i VM-frågan i närtid, säger Larsson till Aftonbladet.

Belarus har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare.

Storsponsor kan hoppa av

Under tiden har också allt fler röster höjts för att flytta hockey-VM. Både andra hockeyförbund och politiker har sagt att man bör flytta mästerskapet från Belarus, men hittills har IIHF inte varit villigt att gå kritikerna till mötes.

På lördagen gick också en av huvudsponsorerna, den tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut och sade att man hoppar av samarbetet om VM inte flyttas.

– Trycket på IIHF i VM-frågan har ökat drastiskt de senaste dagarna efter IIHF-ledningens uppmärksammade besök i Minsk och den stora sponsorns besked nu i helgen. Trycket är också stort från flera av oss deltagande nationer. Från svensk sida meddelade vi redan innan jul att vi anser att det inte går att genomföra VM i Belarus i rådande läge, säger Anders Larsson.

VM ska avgöras 21 maj–6 juni.