Dömd till tio års fängelse för EM-misshandel

Cesar Fältskär/TT

Publicerad 2020-12-14

Två ryska män döms till flera års fängelse i fransk domstol efter en misshandel under EM 2016. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.

Huliganattacken inför en match i fotbolls-EM 2016 slutade i tragedi. En engelsk supporter misshandlades så svårt att han fick allvarliga hjärnskador. Nu har två ryska män dömts till långa fängelsestraff i fransk domstol.

150 ryska fotbollssupportrar attackerade en grupp engelska supportrar i centrala Marseille inför en match mellan länderna i EM 2016. På måndagen dömdes två ryska män till tre respektive tio års fängelse av fransk domstol.

En av de engelska supportrarna – en 55-årig man – fick svåra hjärnskador av misshandeln och räddades genom hjärt- och lungräddning av fransk polis vid platsen. Han försattes i konstgjord koma efter misshandeln.

Mannens advokat Olivier Rosato sade enligt BBC i rättssalen att hans klient "varit så fysiskt och psykiskt påverkad av händelsen att hans tillstånd är någonstans mellan Parkinsons sjukdom och Alzheimers".

De ryska männen greps i Tyskland 2018 när de var på väg till Spanien för att se en match med Spartak Moskva. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen saknar den ena gärningsmannen empati och "grepp om verkligheten", och den andra är "neurotisk".

De båda ryska männen nekade till anklagelserna och hävdade att de agerade i självförsvar.