Sjöströms storform håller i sig

Foto: TT

avEmelie Fredriksson, Pelle Strandman

TT-SPORT

Sarah Sjöström är i en klass för sig just nu.

Vid kvällens Mare Nostrum-tävlingar var hon en halvsekund före tvåan Ranomi Kromowidjojo på 50 meter frisim.

– Kanske blir det världsrekord i Borås igen, säger svenskan till TT.

Sarah Sjöström visar storform inför sommarens VM i Budapest och har växt fram till guldfavorit även på frisimsdistanserna.

– Jag är bättre än någonsin på frisim. På 50 fritt har jag varit och touchat världsrekordet flera gånger i år och 100 fritt har gått hur bra som helst. På VM har jag aldrig tagit något guld på lång bana. Men det ska nog gå, sade Sjöström till TT tidigare i sommar.

Ikväll visade hon på nytt superform när hon vann 50 frisim vid Mare Nostrum-tävlingarna i franska Canet-en-Roussillon i överlägsen stil.

Nytt världsårsbästa

Sjöström var en halvsekund före tvåan Ranomi Kromowidjojo och bara två hundradelar från sitt svenska rekord när hon vann på 23,85.

23-åringen är den enda simmaren i världen som simmat under 24 sekunder, och segertiden är bara tolv hundradelar från Britta Steffens världsrekord från VM 2009.

Den fina formen höll i sig timmen senare även på 100 meter fjäril.

Sjöström krossade motståndet på distansen och vann med hela en och en halv sekund före tvåan An Seheyeon från Sydkorea.

Tiden 55,76 innebär nytt världsårsbästa och är första loppet under 56 sekunder i år.

– Det känns jättebra såklart, jag är jättenöjd att komma under 56 sekunder på 100 fjärilsim. 50 fritt var också hur bra som helst. Det är första gången jag gör hela Mare Nostrum-simningen, säger Sjöström till TT och förklarar sin fina form så här:

– Jag verkar vara i bra form fysiskt och mentalt. Jag känner mig stark.

Repris i Borås?

Närmast väntar ytterligare två race i Canet på 100 meter fritt och 50 fjäril. Efter det tävlar hon i SM som sista anhalt inför VM i Budapest.

För tre år sedan slog hon till med ett världsrekord på 50 meter fjäril när SM-veckan avgjordes i Borås.

Nu hoppas hon på en repris, fast på 50 meter fritt.

– Jag kommer att träna mycket under SM, så det kommer nog bli många snabba lopp. Jag brukar få bra resultat när jag tränar hårt. Kanske blir det världsrekord i Borås igen. Det är snabb pool där. Jag har varit nära världsrekord flera gånger på 50 meter fritt, säger Sjöström till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM