Salming hyllades med 21 tysta sekunder i Toronto

Av:  TT

Toronto spelade för första gången på hemmais sedan beskedet att klubblegendaren Börje Salming gått ur tiden.

Salming ärades inte bara med en minnesceremoni före nedsläpp, hemmalaget såg också till att skaffa sig två poäng i matchen mot San Jose.

– Han kommer att leva vidare i Toronto för all framtid, säger Pierre Engvall.

Inför nedsläpp visades ett bildspel över Börje Salmings NHL-karriär och speakerrösten i Scotiabank Arena i Toronto berättade om hans fantastiska ishockeyresa.

I 21 sekunder (efter Salmings tröjnummer i klubben) hedrades sedan svensken med tystnad.

– Det är såklart ledsamt det som har hänt. Men samtidigt kommer han att leva vidare i Toronto för all framtid, säger Pierre Engvall efter matchen.

Torontospelarna, med fem av lagets sju svenskar i laguppställningen, bar tygmärken – blågula med texten ”Börje” – som tagits fram efter hans död.

Tangerade klubbrekord

Matchen då? Även om Salming har stått i centrum för Toronto de senaste veckorna skulle det ju också spelas ishockey.

Pierre Engvall gjorde ett mål i 3–1-vinsten, liksom Auston Matthews och Mitch Marner.

– Vi har spelat många matcher för honom på senaste tiden, säger Pierre Engvall om Salming.

Marner har nu tagit poäng i 18 raka matcher (sju mål och 17 assist) vilket innebär att han tangerar klubbrekordet för en poängsvit. Men det var på håret att han fick med sig poäng från matchen. 3–1-målet kom med drygt en minuts spel kvar.

– Vi är alla så glada för hans skull. Det dröjde till slutet av matchen och några försök, men jag är så glad att han lyckades få poängen, säger Matthews efter matchen.

Calle Järnkrok lämnade isen skadad i andra perioden och spelade inte mer efter det.

Överskott till als-forskning

Börje Salming spelade 16 säsonger i Toronto och innehar fortfarande flera klubbrekord. Han är den back som gjort flest mål genom tiderna och även den spelare som stått för flest assist. Hans tröja hänger i taket i Scotiabank Arena och Salming står också staty utanför.

Förra veckan kom beskedet att ishockeylegendaren hade avlidit i sviterna av nervsjukdomen als. Börje Salming blev 71 år.

Så sent som för tre veckor sedan var Salming själv på plats i Toronto och hyllades under två kvällar i rad i Maple Leafs hemmaarena.

Redan 1976 hyllades Salming stort i Toronto under landslagsturneringen Canada Cup.

Inför Tre Kronors matcher mot hemmanationen Kanada och mot USA presenterades spelarna i båda lagen i en lineup och när Salmings namn ropades upp följde en flera minuter lång stående ovation.

Toronto samlade under onsdagen in pengar till organisationen ALS Action Canada. Bland annat genom försäljning av matchtröjor och de specialdesignade tygmärkena.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktigt antal poäng för Torontos seger. Rätt ska vara två.

Publisert: