Operation för Hedvig Lindahl: "Lider med henne"

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2023-04-17

Hedvig Lindahl. Arkivbild.

Mardrömsbesked för Djurgården.

Hedvig Lindahl, 39, har skadat menisken och tvingas till operation.

”Personligen inser jag ju att det är karriärens slutskede”, säger målvakten.

Lindahl ådrog dig skadan under en träning i förra veckan.

– Det var en situation då hon skulle värma upp, det var inget dramatiskt, säger Djurgårdens sportchef Jean Balawo till TT

”När det hände så kände jag en enorm besvikelse över att lämna laget i sticket, med bara en senior målvakt kvar i truppen, som själv bara är 19 år (Elvira Björklund)”, säger Lindahl i ett uttalande på klubbens hemsida och fortsätter:

”Personligen inser jag ju att det är karriärens slutskede och det är så klart trist att de resterande antal matcher jag hade sett fram emot nu blev kraftigt reducerade men tänker ändå att jag är rutinerad när det gäller knärehab och får ta mig tid för annat i stället. Med hopp om snabbt läkkött och fler fina framgångar för laget under tiden så känner jag mig ändå rätt lugn och stabil i humöret”.

Svår lucka att fylla

Balawo berättar att operationen ännu inte är bokad, men att den kommer ”ganska snart” och först då kommer svaret om det också rör sig om en korsbandsskada eller inte.

– Jag lider med henne, både som person och som spelare, hon kom i gång väldigt bra i år. Det är oerhört tråkigt, säger Balawo.

TT: Hur ersätter man Hedvig Lindahl?

– Den luckan är väldigt svår att fylla och frågan är om den går att fylla. Det är en av landets absolut bästa målvakter. Men jag tycker att Elvira Björklund (vaktade målet mot Rosengård senast) gjorde en bra match för dagen. Sedan gäller det att stötta henne i de utmaningar hon kommer få.

VM-chansen borta?

Lindahl, vars kontrakt går ut efter säsongen, startade Djurgårdens två första matcher i damallsvenskan den här säsongen innan skadan gjorde att hon missade klubbens senaste match mot Rosengård.

Hedvig Lindahl är inte längre förstamålvakt i landslaget och var inte uttagen till de senaste landskamperna. Men förbundskaptenen Peter Gerhardsson sade i februari att VM-fönstret fortfarande var öppet för 39-åringen. Knäskadan kan betyda att målvaktsveteranen inte längre är aktuell för VM i Australien och Nya Zeeland i juli-augusti.

”Det är givetvis ett väldigt tråkigt besked, allra främst för Hedvig själv och jag lider med henne i den här situationen. Skador är den allra värsta delen av fotbollen och jag önskar henne en så stark och bra väg tillbaka till fotbollsplanen som möjligt”, skriver Gerhardsson till TT.