All idrott stoppas: "Kan inte vara undantag"

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-09

Måndagens Serie A-match mellan Sassuolo och Brescia var den sista att spelas innan all sport förbjöds i Italien.

Italienska myndigheter stoppar alla sportevenemang, inklusive herrarnas och damernas Serie A, i minst en månad på grund av spridningen av coronavirus.

– Fotbollen kan ju inte vara ett undantag när allting annat stängs ner, säger Fiorentinas målvakt Stephanie Öhrström till Aftonbladet.

Beskedet, som meddelades av premiärminister Giuseppe Conte på en presskonferens i Rom, kom efter ett dygn där fler och fler röster höjts för att stoppa italiensk idrott.

Anledningen är det coronavirus som drabbat den europeiska nationen hårt och tvingat hela landet i karantän, för att minimera risken för ytterligare spridning. Hittills har Italien över 9 170 bekräftade fall av coronavirus och över 463 har avlidit. Drygt 720 personer av dem som smittats sedan utbrottet har konstaterats vara smittfria.

– Det finns ingen anledning till att matcher och idrottsevenemang ska fortsätta, och jag tänker på fotbollsmästerskapet, säger Giuseppe Conte och syftar till Serie A.

Krismöte väntar

Italiens olympiska kommitté, som leds av ordföranden Giovanni Malagò, begärde på måndagen i ett pressmeddelande att landets regering skulle stoppa all inhemsk idrott på alla nivåer i nästan fyra veckor, fram till den 3 april.

"Hälsan är alla inblandades högsta prioritering", står det i pressmeddelandet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Senare under kvällen kom premiärminister Giuseppe Conte med beskedet: all idrott i Italien stoppas till i början av april.

På tisdagen håller Serie A ett krismöte och frågan är vad som händer med ligaspelet under resten av säsongen. Måndagskvällens möte mellan Sassuolo och Brescia (3–0) spelades inför tomma läktare och blev därmed den sista matchen före coronauppehållet.

Champions League?

– Så klart tråkigt om man stoppas från att spela fotboll, men samtidigt... Fotbollen kan ju inte vara ett undantag när allting annat stängs ner. Det vore konstigt om fotbollen inte följde efter resten av samhället, säger Fiorentinas svenska målvakt Stephanie Öhrström till Aftonbladet.

Det är ännu oklart vad som händer med andra stora idrottsevenemang i Italien under den närmaste tiden. Exempelvis ska Serie A-klubben Juventus spela Champions League-åttondelsretur mot Lyon i Turin i nästa vecka, den 17 mars.