Djurgården ger inte upp hoppet om stjärnorna

Av:  Göran Sundberg/TT

Marcus Krüger är ett osäkert kort för Djurgården efter degraderingen. Arkivbild.
Marcus Krüger är ett osäkert kort för Djurgården efter degraderingen. Arkivbild.

Trots degraderingen har Djurgården inte gett upp hoppet om att OS-spelarna Daniel Brodin och Marcus Krüger flyttar hem i sommar.

– Vi får ta en ny dialog. Har vi tur kanske någon av dem landar, säger K-G Stoppel som också kan bli kvar som sportchef.

De två före detta Djurgårdsspelarna, nu i Schweiz, skrev tidigare i vintras fyraårskontrakt med Stockholmsklubben från och med i sommar.

Men efter degraderingen i går kväll – efter den fjärde raka förlusten mot Timrå – är det frågetecken om de två landslagsspelarna, som ingick i Tre Kronors OS-lag, verkligen vill spela i hockeyallsvenskan.

Marcus Krüger, tvåfaldig Stanley Cup-mästare, bekräftade under OS att hans kontrakt gäller enbart för SHL-spel.

SVT har uppgett att Daniel Brodins kontrakt gäller även vid allsvenskt spel.

Ekonomisk smäll

Frågan är dessutom om Djurgården har råd. Degraderingen innebär förlorade intäkter från centrala tv- och reklamavtal på mellan 40 och 50 miljoner kronor per år. Nästa säsong får dock klubben en fallskärm från SHL på sex miljoner kronor.

K-G Stoppel ger inget entydigt svar, mer än att det inte är kört med de två stjärnnamnen – trots att många spelarkontrakt nu upphör att gälla samtidigt som SHL-lag får plocka kontrakterade spelare från Djurgården.

En besviken sportchef är inne på att Djurgården måste bygga både ett nytt lag och en bättre sportslig organisation.

– Vi har hyfsat många på kontrakt, sedan har vi en enorm talangfabrik som blir väldigt viktig för att bygga en ny stomme med karaktär. Mitt i all bedrövelse har vi nu en möjlighet att bygga något nytt som ska vara betydligt stabilare för framtiden, säger han.

Djurgården är svensk ishockeys mesta mästare med 16 SM-guld och som spelade final så sent som för tre år sedan. Nu åker laget ut för tredje gången i SHL/elitserie-sammanhang.

Det innebär också att Stockholm för första gången i historien saknar lag i högsta hockeyserien nästa säsong.

Bygger på lång sikt

Vid förra degraderingen för tio år sedan tog det två säsonger för Djurgården att spela sig upp igen.

Stoppel erkände för en tid sedan att satsningen för att klara nytt kontrakt sedan han tog över som sportchef ”kostat mycket pengar”.

TT: Har ni råd att göra en satsning på att gå upp direkt?

– Det hoppas jag, men vi kan ju inte påverka vad de andra klubbarna har för resurser. Det viktigaste nu är att vi bygger något på lång sikt, säger Stoppel som ser ut att gå från tillförordnad till permanent sportchef.

– Det är inte helt klart ännu, men jag har öppnat upp för att göra det, säger han.

Publisert: