Hedmans hyllning – tar bucklan till kyrkogården

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-08-27

Victor Hedman vann Stanley Cup med Tampa Bay – nu ska han ta bucklan till kyrkogården i Örnsköldsvik. Arkivbild.

Hockeystjärnan Victor Hedman ska ta Stanley Cup-bucklan till kyrkogården när den kommer till Örnsköldsvik.

– Det är viktigt för mig då mormor och morfar har betytt så mycket, säger han till Allehanda.

Tampa Bays svenske backstjärna har vunnit två raka Stanley Cup-titlar i NHL de två senaste åren. På grund av pandemin är det först den här sommaren han kunnat resa hem till Örnsköldsvik med sin familj.

Som brukligt får spelarna i det segrande laget ta hem den ärevördiga Stanley Cup-bucklan under ett dygn och den 4 september kommer den till Örnsköldsvik.

Då blir det ett hektiskt schema och han ska bland annat ta bucklan till kyrkogården där mormor och morfar ligger begravda.

– Morfar Rune Westlin var med väldigt länge och hann uppleva VM-guldet 2017. Mormor gick bort tidigare men morfar har alltid varit en förebild för mig. Det är viktigt för mig, säger 30-åringen som i dag också hyllades för sina insatser av Örnsköldsviks kommun med ett hedersstipendium och stadens nyckel.

Hedman får inte bara över en buckla till Övik, utan också Conn Smythe-trofén som han vann i fjol som slutspelets mest värdefulle spelare. Stanley Cup-bucklan vaktas av två säkerhetsvakter från NHL, men med ytterligare en trofé blir det tre säkerhetspersoner som följer med till Övik.