Hamilton längst fram på nytt

Shanghai. Den engelske formel 1-föraren Lewis Hamilton, Mercedes, imponerade i lördagens tidskval och startar i pole position i söndagens GP i Shanghai.

Svenske Marcus Ericsson hade det kämpigt i vätan och var näst långsammast.

Marcus Ericsson hade stora problem med bromsarna i sin Caterham-bil på fredagen. Lördagen blev inte mycket bättre. Svensken hade kört färdigt redan efter den första kvalomgången och startar på 20:e plats på söndagen.

Ericsson var emellertid nöjd med tanke på att kvalet kördes under blöta förhållanden, där vattensamlingar låg kvar på delar av banan.

"Jag är otroligt nöjd. Den tredje träningen var mitt andra pass på vått underlag i F1. Det kändes okej, men när jag gick in i depå upptäckte vi ett antal problem med motorenheten och den högra frambromsen överhettade och det gjorde att vi bara kunde köra sex varv", sade Ericsson i ett pressmeddelande.

Lewis Hamilton, världsmästare 2008, behärskade det hala underlaget bäst. Han körde offensivt utan några stora missar och var nära sex tiondelar snabbare än australiern Daniel Ricciardo, Red Bull.

Ricciardos stallkamrat Sebastian Vettel, världsmästare 2010-2013, var trea, över sekunden bakom Hamilton, som skaffade sig bästa möjliga förutsättningar att ta säsongens tredje raka seger.

– Det var en tuff körning, men jag trivdes verkligen och bilen kändes fantastisk. Jag hoppas att vi kan upprepa det i morgon (söndag), sade Hamilton efter kvalet.

Den 29-årige engelsmannen vann både Malaysias och Bahrains VM-deltävlingar och är tvåa i sammandraget bakom tyske stallkamraten Nico Rosberg, som hade lördagens fjärde bästa tid.

Även Sebastian Vettel var nöjd med lördagens resultat. Vettel och Red Bull har haft problem med tekniken under inledningen av säsongen. Vettel hoppas att de tekniska bekymren ska bli färre - och hyser även förhoppningar om bättre väder på påskdagen.

– Enligt väderprognoserna väntas uppehåll och är det torrt blir vi bättre. Jag hoppas att vi kan ge Mercedes en tuff match i morgon, sade han.

TT-Reuters

Publisert: