Uppstickaren utmanar stornationen Norge

TT-SPORT

Handboll. Norge spelar för sitt sjunde EM-guld, Nederländerna för sitt första.

Utanför planen är det också klasskillnad på förutsättningarna för finallagen i handbolls-EM.

– Så klart att det ibland är frustrerande, säger nederländska stjärnan Cornelia "Nycke" Groot.

Det är giganten mot uppstickaren, traditionen mot det nya. Norge har hittills spelat till sig 25 mästerskapsmedaljer, Nederländerna bara en.

Vid seger i EM-finalen i Scandinavium på söndag kväll väntar 75 000 norska kronor var för de norska spelarna, men vinner Nederländerna får deras spelare inte ett öre.

– Det har varit så så länge, så man vänjer sig. Ibland är det så klart frustrerande att vi inte har samma möjligheter som Norge, eller Danmark eller till exempel Sverige har. Men så är det och vi gör det vi kan för att prestera på planen, så får de göra det de kan, säger Groot, som är en av de starkast lysande stjärnorna i det nederländska laget som de senaste åren sprungit in i världstoppen med sin fartfyllda, kontringsstarka handboll.

"Kommer vinna"

Nästan samtliga spelare i Nederländerna har slussats in i landslaget via den handbollsakademi med ett utvecklingslandslag som det nationella förbundet bedriver.

– Vi har en väldigt bra generation. Vi har alltid haft stor potential i laget och jag visste att det bara var en tidsfråga tills vi skulle få ut det. Vi kommer att vinna nu för att vi har väldigt bra individuella spelare. Det är dags nu.

För Norge innebär EM-finalen en liten chans till revansch för "besvikelsen" i OS i Rio de Janeiro där laget misslyckades med att försvara sina guld från 2008 och 2012. I stället blev det brons, efter att Norge besegrade just Nederländerna med tio mål i bronsmatchen. Lagen möttes också i VM-finalen för ett år sedan, då det också blev norsk seger.

– Självklart vill vi ha revansch. Vi har förlorat två gånger, nu ska vi vinna, säger Groot.

Får mer uppmärksamhet

De norska spelarna är stjärnor på hemmaplan och handbollslaget brukar räknas som det mest populära landslaget bland lagsporterna. I Nederländerna har intresset börjat komma med de allt mer framskjutna placeringarna på senare år, och landslaget får allt mer uppmärksamhet.

– Det gör det. Själva handbollen är ju inte ens bland de tio största sporterna där, men efter att de tog medalj på VM i Danmark förra året så kan man se att det kommer många till och med på träningslandskamperna, säger Nederländernas förbundskapten Helle Thomsen.

– Det här är ju en dröm för hela det nederländska förbundet.

TT