Halfvarsson: Styr lite som jag vill

TT-SPORT

Skidor. Calle Halfvarsson visade varför han kom till Lillehammer med världscupens ledarväst på sig.

Efter andraplatsen i premiären var han nu allra snabbast i sprinten - och tog karriärens andra världscupseger.

– Jag styr det lite som jag vill, säger han.

Halfvarsson vann före hemmaåkaren Emil Iversen och svenske Teodor Peterson körde in på tredje plats.

– Jag kan knappt tro att det är sant. Det kunde inte bli bättre, säger Calle Halfvarsson direkt efter loppet.

Calle Halfvarsson visade trots magproblem i veckan suverän form i Lillehammers klassiska världscupsprint. Men efter att ha haft snabbast tid i kvalet var han nära att ställa till det för sig i semifinalen. Han vann den i stor stil efter att ha legat sist. Men på vägen fram bytte han spår för snävt och klev på kanadensaren Alex Harveys skidspetsar.

"Får ge honom en present"

Svensken klarade sig dock undan med en varning.

– Jag kände mig lite dum där efteråt. Men samtidigt måste man göra sådana val ibland för att ta sig vidare, bara man inte blir diskad. Det där var på gränsen, men jag hade inget val - jag blev stängd där i mitten. Jag bad om ursäkt direkt efter målgång, jag får ge honom en present i kväll, säger Halfvarsson och skrattar.

Han kontrollerade varje heat på bästa sätt, och kunde även slå av på farten precis innan målgång i finalen.

– Jag gillar den här banan, den är tuff och lång. Många tuffa backar som passar mig. Lite överraskad är jag att det gick så lätt... Eller ja, jo men det gick lätt, säger Halfvarsson på presskonferensen, samtidigt som han tar en tugga på en våffla.

– De sista 50 meterna vet jag att jag vinner.

Peterson överraskad

Halfvarsson inledde säsongen med en andraplats i världscuppremiären i Ruka och kom till Lillehammer med världscupens gula ledarväst på sig. Den får han behålla ett tag till.

– Segern betyder jättemycket, men nu måste jag fokusera på nästa tävling i morgon. Jag satsar ju på totalen här, säger Halfvarsson.

Finalen innehöll mer blågult än rött med Halfvarsson, Peterson och Emil Jönsson som blev femma.

– Det var inte i går, säger Teodor Peterson i målfållan.

– Men Calle är stark. Förra helgen var vi tvåa och fyra, i dag är vi etta och trea och det är ju betydligt roligare. Att Calle vinner ser jag inte som någon överraskning, jag är nog mer överraskad över att jag själv är trea på en sådan här bana. Jag har inte trasslat mig vidare utan haft kontroll. Stabilt är väl rätt ord.

Det var Halfvarssons andra världscupseger. Båda har kommit i sprint och i toursammanhang, vilket innebär att han bara får 50 världscuppoäng per seger i stället för 100 som i en vanlig världscuptävling.

Lillehammer, TT:s utsända