Jørgensen: "En befrielse"

TT-SPORT

Handboll. Danmark suktar efter en ny storhetstid - EM i Sverige började åtminstone på bästa sätt.

Landslagskaptenen Stine Jørgensen avgjorde mot Montenegro på straff med 39 sekunder kvar att spela.

– Det var en befrielse, sade niomålsskytten efter 22-21-segern.

Midtjyllandstjärnan Stine Jørgensen, 26, blev nyligen utsedd till Danmarks nya landslagskapten och har tagit steget in från vänsternio för att bli danskornas nya spelmotor.

Mot Montenegro i EM-premiären visade 26-åringen verkligen vägen. Jørgensen svarade för nio mål på tio avslut - varav det sista var på straff med 39 sekunder kvar att spela. Ett mål som betydde 22-21 till Danmark.

– Härligt att den gick in. Det var mycket viktigt att vi fick de här två poängen och en bra start på turneringen. Vi fick igång defensiven bra, sade matchhjälten.

"Hoppats på fler"

Mötet i Malmö isstadion var hett på planen, men på läktaren var det tämligen svalt. Danska supportrar dominerade, men publiksiffran landade på blott 1 674 åskådare.

– Det var härligt att få höra danskar här, och det var viktigt. Men det hade självklart varit bättre om hallen hade varit full, sade mittnian.

Är du överraskad över att inte fler åkte de fyra milen över Öresundsbron från Köpenhamn?

– Överraskad och överraskad - jag hade hoppats att fler hade gjort det.

Danmark ledde med 14-11 i paus efter bland annat fem mål av Jørgensen, men i andra halvlek kom Montenegro tillbaka och matchen blev ett nervpiller.

– Montenegro visade att de aldrig ger upp.

"Överraskande"

Montenegro var ett av landslagen som stoppade Danmark från att nå OS i Rio de Janeiro i somras. Nu fick danskorna sin revansch och på onsdag väntar Ungern, som föll mot Tjeckien (22-27).

– Det var överraskande. På papperet ser Ungern bättre ut, men det var starkt av Tjeckien, sade Jørgensen.

Under ett decennium var Danmark en maktfaktor inom handbollen med tre OS-guld, ett VM-guld och tre EM-guld. Det tredje raka OS-guldet 2004 satte dock punkt för storhetstiden och när Danmark tog VM-brons 2013 var det nationens första mästerskapsmedalj på nio år.

TT: Hur bra är den här upplagan? Kan ni vara med och slåss om medaljerna?

– Vi tar en match i taget. Det var första steget i dag och vi vinner med ett mål - det var ingen jätteseger, sade Stine Jørgensen.

För de tre bästa i grupp C väntar de tre främsta i grupp D med Norge (23-21 mot Rumänien), Ryssland (32-26 mot Kroatien), Kroatien och Rumänien i mellanrundan.

TT