TT-Sport

Årsbästa av Alshammar

TT-SPORT

Norrköping. OS-formen är på väg för guldhoppet Therese Alshammar.

Simstjärnan noterade sin bästa tid i år när hon vann SM-guld på 50 meter fritt i utklassningsstil.

– Jag är jättenöjd och hyfsat överraskad, sade hon efter segern på 24,50.

"Tessan" var över en sekund snabbare än tvåan Ida Marko-Varga som hade 25,62.

– Starten var inte så bra, startpallarna är annorlunda här, sedan har jag inte hittat toppfarten i början av loppet. Men det kändes bra i slutet, sade Alshammar som slog mästerskapsrekord och putsade sitt årsbästa med två hundradelar.

Inte så mycket kanske, och hon är fortfarande sjua på världsårsbästalistan i år.

Dags att stegra

Men det är från och med nu stegringen ska komma när den riktigt hårda träningen trappas ned.

– Jag har kört hård träning hela veckan med både gym och pilates. Men i går (lördag) hade jag en ledig dag, så det var nog det som gav mig kraften i dag, sade hon.

Hon har en tävling kvar före OS i Paris kommande veckoslut där hon tävlar på 50 meter fritt och 50 meter fjäril.

Den 14 juli åker landslaget på läger till italienska Pescara och därifrån direkt till OS där simningen startar den 28 juli. De sista tre veckorna före OS ska detaljerna slipas. Då är det vila som gäller mellan intensiva pass i bassängen.

– Jag kommer att slipa på starten, uppgången och att få upp farten. Då får man njuta och komma fräsch till träningen. När man kör som hårdast är man alltid sliten och det är svårt att hålla koncentrationen uppe, sade hon.

Nöjd Frölander

När Alshammar vann VM-guld i fjol gjorde hon det på 24,14. Holländskan Ranomi Kromowidjojo är världsetta i år på 24,10. Hur mycket kan hon kapa till OS?

– Mycket hoppas jag. Målet är att simma det snabbaste jag gjort i karriären och gå under mitt personliga rekord, sade Alshammar som gjort 23,88 med superdräkt.

Årets SM blev något rumphugget då OS-platserna redan var fördelade, de bästa simmade sparsamt och Sarah Sjöström avstod helt på grund av sjukdom. Bland annat skulle Sjöström och Alshammar ha mötts på 50 meter fritt.

Lars Frölander imponerade när han vann 100 meter fjäril på 52,84 under ett våldsamt skyfall. Tiden var knappt en halv sekund över årsbästa och 84 hundradelar över personliga rekordet.

– Jag är jättenöjd, målet var att göra 53,3. Jag gjorde inga direkta misstag och det är skönt att ha ett sista lopp före OS som man kan ta med sig, sade han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport