Fernström fick revansch på Färjestad

TT-SPORT

Ishockey. Linus Fernström förlorade chockdebuten mot Färjestad i höstas.

På annandagen fick Brynäsmålvakten revansch när Brynäs vann klassikermötet i Gavlerinken med 4-2.

– Vi spelar grymt bra. Med lite mer flyt så hade vi vunnit med några mål till, säger 30-åringen.

När lagen möttes två matcher i följd i oktober satte en målvaktscirkus i Gävlelaget prägel på matcherna för Brynäs del.

Cirkusen slutade med att kontraktslöse Linus Fernström fick ett samtal i natten, tackade ja till spel i klubben, kastade ner prylarna i bilen och rattade mot Karlstad där det blev förlust i debuten med 1-2 trots fint spel av blixtvärvningen.

Dick Axelsson avgjorde den kvällen. När Färjestadsstjärnan försökte med samma dragning i Gavlerinken på annandagen vann Linus Fernström duellen:

– De hade power play, han fick pucken fri på kanten, kom i samma läge och sköt på samma ställe. Men jag hade tur i dag, säger Fernström med ett skratt.

"Höjer varandra"

Sedan han kom till Brynäs har självförtroendet byggts upp i laget som nu har fem raka hemmasegrar och totalt sju vinster på de nio senaste matcherna.

– Jag sade till (sportchefen) Stefan Bengtzén redan efter första matchen att vi spelar ju som ett topplag. Jag kunde inte förstå att vi låg där vi gjorde i tabellen, minns Linus Fernström.

Och Brynäs som endast gjorde ett mål vardera per match i säsongens tre första möten mot Färjestad hade på annandagen en 3-1-ledning redan efter 1.49 av den andra perioden.

– Vi åker så sjukt mycket skridskor i dag. Det är skönt att vara målvakt ibland, få stå där bak och se hur hårt de andra jobbar. Och vi creddar varandra. Om någon har gjort en bra block eller någonting så får han höra det i pausen. Vi höjer varandra.

Att Färjestad kom från ett sexton dagars långt uppehåll medan Brynäs spelat två matcher mellan landslagsuppehållet och julledigheten kanske spelade in en aning också.

Brynäs såg klart piggare ut, både i benen och i tanken.

– Positiviteten har funnits hela tiden. Alla har suttit lugnt i båten och litat på att det kommer lossna. Det är gött att hänga med i den energin, säger Linus Fernström.

Otäck krock

En sådan energi kan Färjestad behöva.

Nu blev lagets fjärde raka förlust dubbelt så tung då en frontalkrock sju minuter in i matchen satte både SHL:s skyttekung Michael Lindqvist och ena huvuddomaren, Mikael Andersson, ur spel.

Domare Andersson låg däckad en stund innan han fullföljde resten av perioden men klev sedan av i första pausen med befarad hjärnskakning.

Lindqvist som såg ut att må påtagligt illa redan efter smällen klev å sin sida av kort därpå och kom sedan inte tillbaka i spel.

Ett hårt avbräck för Färjestad då 23-åringen har gjort stor succé under sin första säsong i klubben och i och med kvällens mål - hans 18:e för säsongen - har noterats för poäng i tio av de elva senaste matcherna.

– Ni får inte prata med honom och tyvärr kan jag inte säga så mycket heller. Vi uttalar oss inte om detta mer än att han krockar med domaren - olyckligt - och fick utgå efter det, säger Färjestads fysio Oskar Strandlund.

– Han åker med oss hem i bussen. Vi får låta våra läkare ställa diagnos och återkommer med ett uttalande.

TT