Orolig mage förstörde Dumoulins dag

Publicerad:

TT-SPORT

Cykel. Magproblem är aldrig roligt. Särskilt inte om man försöker vinna Giro d'Italia.

– Det var fruktansvärt, säger nederländaren Tom Dumoulin, som trots det oplanerade toalettstoppet behåller den rosa ledartröjan.

Regerande mästaren Vincenzo Nibali tog hem den 16:e etappen av cyklingsklassikern Giro d'Italia efter en tvekamp med spanjoren Mikel Landa. Nibali, som har vunnit girot två gånger, spurtade starkast på upploppet av den tunga etappen över 22 mil, till stor del uppför, mellan Rovetta och Bormio.

Samtidigt hade totalledaren Tom Dumoulin, Nederländerna, en tuff dag.

Ner i diket

En dålig mage gjorde att han mitt under etappen inte såg någon annan utväg än att snabbt slita av sig cykeltrikån och hoppa ner i diket.

– Det var fruktansvärt. Jag var tvungen att stanna för jag kunde inte hålla mig längre, säger Tom Dumoulin.

Hans konkurrenter tog tillfället i akt och höjde tempot markant medan Dumoulin var satt ur spel. Väl i mål hade hans ledning på två minuter och 41 sekunder krympt rejält, och även om han behåller den rosa ledartröjan är han nu bara 31 sekunder före colombianen Nairo Quintana (trea för dagen).

Stanna eller inte?

Kutym inom cykelsporten är annars att man väntar in sina konkurrenter när något oförutsett sker. Men Tom Dumoulin vill inte skylla på de andra cyklisterna.

– Det var en tävlingssituation, vi körde på i full fart och jag förväntade mig inte att de skulle stanna.

– Jag är besviken på mig själv. Jag tappade två minuter, inte för att jag hade dålig kraft i benen utan för att jag hade andra problem.

Vincenzo Nibali, som tack vare etappsegern gick upp på tredje plats, tycker inte att det fanns någon anledning till att stanna.

– Det var ingen krasch. Ingen har någonsin stannat och väntat på mig när jag har haft något problem, säger italienaren.

TT-AFP

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN