TT-Sport

Dopningsskandal inför skidskytte-VM

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. En rysk skidskyttetrio har fällts för dopning sedan Wada har givit besked om B-proven. Skidskyttevärlden har i och med de bekräftade dopningsfallen drabbats av en praktskandal inför helgens VM-start i Sydkorea.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) bekräftar att en rysk skidskyttetrio fastnade i dopningskontroller under världscupveckan i Östersund i december.

– Sju minuter över midnatt, europeisk tid, fick vi besked från Wada om B-proven. Förbjudna ämnen har hittas hos de tre ryska skidskyttarna och B-proverna bekräftade A-proverna, säger IBU-ordföranden Anders Besseberg vid en presskonferens i dag.

Det var förra veckan som tre tidigare ryska världsmästare - damernas världscupledarinnna Jekaterina Jurjeva, totalsexan Albina Achatova och herrskidskytten Dmtrij Jarosjenko - pekades ut i ryska medier. Nu skickas trion hem från Sydkorea.

– Det finns ingen, absolut ingen, ursäkt för vad de här ryssarna och folket bakom dem har gjort. Vi har haft dopningsfall de senaste åren, men nu är det annorlunda, säger Besseberg.

– Det här pekar mot systematisk dopning i ett av världens bästa skidskyttelag. Frågan är om vi har fångat alla eller bara sett toppen av ett isberg.

IBU bekräftar att en del av blodtesterna har tagits under en tävlingsfri dag. Vilket preparat som ryssarna har åkt fast för vill Besseberg inte avslöja.

– Det går vi ut med samtidigt som straffen, säger han.

Mats Garle, chef för Dopningslaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har dock tidigare bekräftat för TT att ämnet som ryssarna misstänks ha använt är "kinesiskt epo".

Svenske förbundskaptenen Staffan Eklund:

– Vi fick veta att tre ryska skidskyttar har skickats hem. Det är bra att fuskarna åker fast, men för egen del måste vi ha fokus på vårt. Vi kan inte dränka ner oss i det här utan måste tänka på VM nu.

Staffan Eklund har tidigare sagt att man, i händelse av bekräftade dopningsfall, ska hålla ett stormöte mellan flera nationer där det kommer diskuteras huruvida man ska delta i säsongens sista världscuptävling, i ryska Khanty Mansyisk.

– Det handlar inte så mycket om en bojkott, utan att vi som nation kan försöka dra vårt strå till stacken i den här frågan, säger Eklund.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport