TT-Sport

Ligaavbrott efter dödsbråk i Kairo

TT-SPORT

Fotboll. Alla matcher i den egyptiska högstaligan har skjutits upp efter det dödliga fotbollsbråket i Kairo. Sjukvårdskällor säger till al-Jazira att 40 människor dödades medan myndigheter har bekräftat 19 döda.

Enligt vittnen började våldsamheterna när fotbollssupportrar utan biljett försökte ta sig in på arenan i Kairo. Matchen mellan topplagen Zamalek och Enppi spelades inför publik, vilket har varit en ovanlighet sedan över 70 personer dog i upploppen i Port Said 2012.

Supportrarna sköt fyrverkerier mot polisen, och vittnen uppger att panik utbröt när polisen svarade med tårgas och hagelskott för att skingra folksamlingen. Många ska då ha trampats ihjäl.

– Det var som att gå in i en bur. Folk dog som kycklingar framför mina ögon, säger fotbollssupportern Amr Ali Hussein till The Telegraph. Han sköts i bröstet när han försökte fly undan våldsamheterna.

Nya protester

Enligt inrikesdepartementet var det Zamaleksupportrar som försökte ta sig in utan biljett. "De försökte storma stadion med våld, vilket föranledde säkerhetsstyrkornas försök att stoppa dem" heter det i ett uttalande. Supportrarna skriver i sin Facebookgrupp att oroligheterna började eftersom bara en smal taggtrådsbeklädd ingång till stadion hade öppnats.

I februari 2012 dog 74 personer i Port Said efter att al-Masrys fans tagit sig in på plan för att göra upp med al-Ahlys supportrar. Polisen höll sig då undan, stängde av elektriciteten till arenan vilket gjorde att många fans klämdes ihjäl i mörkret. Det dömdes till slut ut 21 dödsstraff och 25 fängelsestraff - varav två av dem var poliser - vilket i sin tur ledde till protester bland fotbollsfansen och nya oroligheter där minst 50 personer dödades och flera hundra skadades.

Uppskjutet på obestämd tid

Egyptisk fotboll har kantats av stora säkerhetsproblem. Sedan tragedin i Port Said har myndigheterna begränsat antalet åskådare som tillåts på arenorna, vilket i sin tur har lett till att supporterskakor försöker ta sig in med hjälp av våld.

Under söndagens match skadades även 22 poliser.

Alla ligamatcher har nu skjutits upp på obestämd tid, skriver BBC. Det har inte hänt sedan upploppen i Port Said.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport