Karlsson ska få Nielsen att växa

Doha, Qatar. Sverige stod för bejublad försvarsinsats mot Island i handbolls-VM.

Nu ska det "nya" mittlåset upprepa bedriften mot Tjeckien.

– Samspelet mellan oss tog ytterligare ett steg framåt, säger Tobias Karlsson.

I flera mästerskap har Sveriges försvarsspel vilat på det strävsamma paret Tobias Karlsson och Magnus Jernemyrs axlar. Men, när förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson presenterade sin trupp till VM i Qatar fanns Jernemyr inte med.

– Det blev ju lite nervöst för då kände jag väl att okej, nu kommer jag att få en större roll. Samtidigt var det ju kul också, men det blev klart för mig att nu kommer det, säger Jesper Nielsen.

Den 25-årige mittsexan, till vardags i Füchse Berlin, har funnits med i landslaget i flera år men alltid som andra- eller tredjevalet bakom den rutinerade och samkörda duon. Mot Island visade han att han efter två och en halv säsong i bundesliga uppenbarligen har mognat nog för att ta klivet till att bli en startspelare i försvaret.

– Vi kom igång direkt och fick tag på deras bästa spelare. Det är alltid skönt att få tag på dem i början så att det inte börjar gå runt i huvudet, säger Nielsen.

Lockar fram nya sidor

Tobias Karlsson instämmer.

– Vi var väldigt bra organiserade. Vi hade inte så stora svackor någonstans, utan klarade av att hålla det på en bra nivå genom hela matchen. Jesper tog ett jättestort kliv mot Island. Det var väldigt skönt, säger Karlsson.

I egenskap av rutinerad försvarsräv får "Tobbe" agera både medspelare och pedagog under mästerskapet i Qatar. Det handlar om att försöka kittla rätt morrhår hos Jesper Nielsen, för att samarbetet ska fungera smidigare och smidigare.

– Det gäller att se till att locka och provocera fram de här sidorna som han kanske inte själv vet att han har. Han tar steg varje dag. Sen kan man bestämma i förväg hur vi vill hantera vissa situationer, så att vi inte behöver stå med konflikter under matchen. De lägena kom vi sällan till med Magnus, eftersom vi känner varandra så väl. Även om jag inte såg honom så visste jag var som hände. Där är jag och Jesper inte riktigt ännu, vilket är helt naturligt.

Ska stoppa skyttet

Mot Tjeckien blir utmaningen att få stopp på de individuellt skickaliga skyttarna på nio meter, kanske framförallt Pavel Horak som spelar med Jesper Nielsen i Berlin. Med superstjärnan Filip Jicha borta på grund av magsjuka tog Horak ansvar för skyttet i det tjeckiska laget och satte åtta mål på 14 skott.

– Man får vara ute på honom innan han börjar älga. Det gäller att vi har rätt djup på dem, att vi kommer upp på dem och gör så mycket som möjligt för att hjälpa målvakten, säger Nielsen.

– Skulle vi ta fyra poäng på de här två inledande matcherna så skulle det vara väldigt skönt.

TT

Publisert: