Växjö vann klart - trots avbräck

Publicerad:
Uppdaterad:

Växjö. Växjö saknade fyra viktiga spelare.

Då spelade laget ut Djurgården och vann med 3-0.

– På kort sikt kan det till och med vara en fördel att ha många gubbar borta, sade Janne Karlsson, tränare i Växjö.

Fem raka förluster hade Växjö i Vida Arena före torsdagskvällen. Och ingen trepoängare där sedan den 15 november.

Men sviterna sprack mot Djurgården.

– Skönt att på hemmaplan skapa så mycket som vi gjorde. Vi har gjort många bra hemmamatcher, men motståndarna har varit taggade och jag vet att många lag har gjort sina bästa bortamatcher här, sade Janne Karlsson.

Han fick till exempel klara sig utan målvakten Martin Gerber, som är skadad. Det är även Mike Iggulden, Tomi Kallio och Per Hållberg. Lägg där till att backen Björn Karlsson klev av efter första perioden. Ingen av dessa fem spelar heller på lördag, då Växjö möter Linköping borta.

– Jag trodde vi skulle vinna just på grund av den effekten att flera var borta. Men vi har inte råd att ha dem borta på lång sikt, sade Växjös tränare.

Dominerade i första två ronderna

Framför allt var det i de två första perioderna som Växjö dominerade.

Med fyra sekunder kvar av första satte Liam Reddox 1-0 i powerplay.

Efter paus vann Växjö skotten med 17-4 och det vittnar till exempel om lagets överlägsenhet. 2-0 kom i mitten av perioden. Erik Josefsson skickade iväg ett dragskott från blålinjen som en skymd Gustaf Wesslau var chanslös på.

Djurgården tog timeout. Men inget hjälpte.

Växjö fortsatte att vara aggressivt och starkt i skridskoåkningen. Något som Djurgården inte var. I stället drog laget på sig fler utvisningar. En av dessa utnyttjade Växjö. Ilkka Heikkinen satte 3-0, hans nionde mål i numerärt överläge. Den finske backens första mål på sex matcher.

Djurgården, vars klart bäste spelare var Gustaf Wesslau, var något bättre i tredje, men Oscar Alsenfelt var pigg i Växjös mål. Samtidigt kunde Växjö nätat fler gånger.

– Det var inget snack. Vi började inte bra. Och det blev inte bättre. 1-0 efter första får vi vara nöjda med och i andra var det bara ett lag på banan, sade Tomas Montén, assisterande tränare i Djurgården.

Växjö är i och med segern på samma poäng som åttan AIK och en poäng efter sjuan Djurgården.

Janne Karlsson tror att kampen om de sista slutspelsplatserna kommer att avgöras i sista omgången. Då åker Växjö till Luleå.

– Vi har lätt för dem borta, sade han och skrattade.

TT

Publicerad: