Fler reportage i "nya" Sportspegeln

Stockholm. Mer reportage och fler gäster.

Det blir hörnstenarna när SVT:s klassiska Sportspegeln får ett ansiktslyft med start på söndag.

– Vi vill satsa mer på reportagedelen, fördjupningarna och samtalen, säger planeringsredaktören Thomas Tynander.

Det är fyra år sedan Sportspegeln gick igenom sin senaste stora förändring. Då flyttades programmet från "heliga" 20.30 till 19.00 och olyckskorparna kraxade.

I stället har det populära programmet lyckats öka tittarsiffrorna, med drygt 20 000 tittare till ett snitt på 627 000 per sändning i fjol.

– Vi ser en kurva som är positiv där publiken ökar. Vi hade förra vintern vår första miljonspegel på sju år. Det var lite svårt för folk i början att hitta 19-sändningen, men nu har det satt sig, säger Tynander.

Dekoren i rött

Nu kommer ytterligare en omgörning. Tiden och längden blir densamma, men fokus på reportage och gäster ska bli större. Studion är ny, dekoren går i rött som de gamla klassiska Sportspegelkavajerna och det blir en programledare i stället för två.

– Det finns inget nyhetsprogram i Sverige för sport-tv som har plats för ett längre reportage. Det har varit vårt signum och det vill vi utveckla. I stället för att ha 15-18 minuter om dagens händelser så kanske vi minskar det med några minuter, säger Tynander som lett förändringen tillsammans med kollegan Tobias Alsing och projektledaren Patrik Hamsch.

"Vuxit upp med"

Veteranen Mats Nyström leder nypremiären på söndag - precis som för fyra år sedan.

– Det känns jättekul, självklart, Sportspegeln är något man har vuxit upp med. Det känns som vi tar ytterligare ett steg med ett av Sveriges äldsta program. Det är inte många som lever kvar sedan 1961, säger Nyström.

SVT har förlorat flera stora sändningsrättigheter de senaste åren, inte minst OS.

TT: Är Sportspegeln extra viktig med tanke på det?

– Jag tror ändå folk uppfattar SVT som en stor evenemangskanal, vi sänder ofta från tidig lördagmorgon till sen söndagskväll, men oavsett vilket tror jag folk uppskattar att få en sammanfattning tillsammans med det berättande, säger Nyström.

TT

Publisert: