Karlbergs spurt gav plats i major

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Golf. Svenske golfaren Rikard Karlberg är klar för British Open.

28-åringen tog en friplats till majorn tack vare en jättespurt i Scottish Open.

Sex svenskar är nu klara för "The Open".

Karlberg avslutade med en 64-runda, sex under par, på den sista dagens spel av Scottish Open och avancerade 57 platser i resultatlistan till en tiondeplats.

Det innebar att han tog den sista av de tre friplatserna till British Open, som inleds på torsdag på klassiska St Andrews, som fanns i potten inför Scottish Open. De övriga två gick till tvåan Raphaël Jacquelin (Frankrike) och sjuan Daniel Brooks (Storbritannien), skriver Europatouren på sin webbplats.

Förutom sydkoreanen Yang Yong-Eun var övriga spelare på topp tio redan kvalificerade till British Open. Men då Karlberg är bättre rankad än Yong-Eun - 338 jämfört med 413 - gick platsen till svensken.

Karlberg gör därmed debut i British Open. I majorsammanhang har han varit med i US Open två gånger, men missat cutten båda gångerna.

Norén skadad

Sedan tidigare var Henrik Stenson, Carl Pettersson, Jonas Blixt, Pelle Edberg och David Lingmerth (också debutant i British Open) klara från svenskt håll. Däremot meddelade Alexander Norén under söndagen att han var tvungen att dra sig ur majorn.

Anledningen är den stressfraktur han ådrog sig i nedre delen av bröstet i samband med ett träningspass efter att han efter två dagars spel missat kvalgränsen i US Open.

– Läkaren säger att jag behöver tre veckors vila, säger Norén till golf.se.

Fowler vann

Världsnian Rickie Fowler vann Scottish Open efter en rysaravslutning. Han gjorde birdies på hål 15, 16 och 18 och tog hem segern med ett slags marginal till landsmannen Matt Kuchar och Raphaël Jacquelin.

Johan Carlsson var delad två efter två rundor, men föll tillbaka på den tredje. Efter 73 slag på söndagen föll han ännu mer till en delad 53:e-plats.

TT-AFP

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN