Kapten Koch orolig för golfframtid

Publicerad 2015-04-22

Golf. Det lär bli minst två svenskor i Solheim Cup även i år.

Men på sikt är Carin Koch orolig för framtiden i svensk damgolf.

– Det är väldigt dåligt med tjejer ute i klubbarna, säger Solheim Cup-kaptenen.

När Carin Koch för femton år sedan gjorde sitt första Solheim Cup som spelare var det mycket blågult i det europeiska laget. Sex av tolv spelare kom från Sverige, som då var en riktig supermakt inom damgolfen.

Läget är annorlunda nu.

Med fem månader kvar till Solheim Cup, som spelas på St Leon-Rot i Tyskland, är Anna Nordqvist ensam svenska av de åtta spelare som just nu har en direktplats till laget. Och förutom Nordqvist (rankad 15:e) är det bara Caroline Hedwall (67:a) och Pernilla Lindberg (88:a) som är med på världsrankningens topp 100.

– Vi hade ju en väldig dominans under många år, med Helen (Alfredsson), Lotta (Neumann), Catrin (Nilsmark) och Annika (Sörenstam). Vi var många som spelade på hög nivå i många år. Sedan har de andra länderna kommit ikapp, samtidigt som vi har gått tillbaka, säger Carin Koch.

Oroas över tillväxt

Den 44-åriga göteborgskan - vicekapten bakom Lotta Neumann i Solheim Cup 2013 och nu för första gången kapten - känner oro inför framtiden.

– Inte de närmsta åren. Men om man tittar på tillväxten på unga tjejer i klubbarna så blir man orolig, säger hon.

– Jag vet att svenska golfförbundet gör ett jättejobb för att lyfta tjejerna och få dem att stanna i golfen, det är jätteviktigt. Jag är med i ett projekt där det gäller att få fler kvinnor att spela golf. Och det där hänger ihop lite - för börjar mammorna så kanske döttrarna börjar eftersom det är en så bra familjegrej.

Hedwall nära wild card

Sedan Europa och USA 1990 gjorde upp om Solheim Cup för första gången har det alltid varit minst två svenskor i laget. Något nytt bottenrekord lär det knappast bli i år heller. Caroline Hedwall - som vann fem av fem matcher för två år sedan - har minst sagt chanser att få ett av fyra wild cards.

– Det är flera som har frågat om jag redan nu kan säga att jag ger "Carro" ett wild card, och det kan jag naturligtvis inte. Men det är klart att jag som kapten vill ha med henne, som hon har spelat innan. Det går inte att komma ifrån, säger Koch om Hedwall som har varit formsvag inte minst på greenerna.

– Puttning är mycket självförtroende. "Carro" är ju en bra puttare, så det är inte så att hon kommer putta dåligt i tre år, det har jag svårt att tänka mig. Hon måste hitta tillbaka till känslan och jag tror stenhårt på henne.

Det låter som att hon ligger bra till för ett wild card?

– Ja, det kan man säga. Annars vore jag korkad.

TT