Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Tre klubbar dominerar: "Inte så bra"

Publicerad 2016-12-03

Handboll. Spelarna i det svenska handbollslandslaget har någonting gemensamt.

De har alla någon gång i karriären representerat någon av klubbarna Lugi, Skuru eller Sävehof.

– Det är klart att det hade varit bättre att ha en större bredd, säger Filippa Idéhn.

Målvakten Idéhn är född i Jönköping och kom till Sävehof, som dominerat den svenska handbollen på damsidan de senaste åren, som 22-åring via bland annat Spårvägen.

– Allting är mycket proffsigare i Sävehof jämfört med Spårvägen. Där har de en vinnarkultur eftersom de får behålla spelare över flera år. När jag spelade i Spårvägen så kom det någon spelare i ett år som sedan lämnade. Spelare stannar längre i de andra klubbarna och då får man en annan känsla för klubben, säger hon.

Bättre förutsättningar

Den proffsigare miljön i Sävehof märktes bland annat i uppbackningen utanför planen med läkare, sjukgymnaster och fystränare. Men också på att spelarna fick bättre betalt och inte behövde jobba heltid utanför handbollen, vilket höjde kvaliteten på träningarna.

– Det är klart att det hjälper till för att man ska kunna satsa ännu hårdare på handbollen. Och klubben kan också ställa andra krav på att vi har morgonträning och att alla ska komma i tid och att det inte är okej att sätta något annat före handbollen, eftersom de betalar oss för att vi ska vara där, säger Idéhn, som nu spelar i danska Esbjerg.

För tre av de svenska spelarna är det mer hemmaplan än för övriga när Sverige på söndag möter Spanien i EM-premiären på Hovet: Nathalie Hagman, Carin Strömberg och Johanna Westberg är alla från Stockholmsområdet. Även om alla nu spelar i den danska ligan.

– Vi spelar ju inte här till vardags och det är jättekul att komma hem igen och att familj och vänner kan komma och kolla. Sedan är det ju slutsålt till på söndag, så det ska bli skitskoj att spela inför ett fullsatt Hovet, säger Westberg.

Tvingas flytta

Men självklart har de alla spelat i Skuru, som hör hemma i Nacka utanför Stockholm.

– Om man kanske inte vill flytta i tidig ålder så är det Skuru som just nu är ensamt elitlag i Stockholm. Det är ju inte så bra för Stockholmshandbollen på det sättet, att antingen krävs det att du måste flytta eller spela i Skuru. Och det finns kanske inte alltid plats för alla, säger Hagman.

Filippa Idéhn kom förvisso med i landslaget redan före flytten till Partille och Sävehof. Men flytten var ändå avgörande för hennes karriär.

– Hade jag inte kommit till Sävehof kanske jag hade gjort fem-sex år i elitserien men aldrig varit nära på något SM-guld och inte kommit vidare. Och då förstår jag verkligen att man lägger av. Samtidigt är det tråkigt för svensk handboll, för det är bra spelare som slutar på det sättet, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln