Tio år av segrar efter Dahléns hattrick

TT-SPORT

Ishockey. Sveriges supersvit i JVM fyllde 40 matcher.

Seger med klara 5-2 över Tjeckien i gruppavslutningen innebär att Juniorkronorna inte har förlorat en gruppmatch på tio år.

– Det är klart att det är häftigt, sade Jonathan Dahlén som blev stor matchvinnare med ett hattrick.

Med supersviten i ryggen ska nu Juniorkronorna se till att det blir ett guldkantat slutspel. Sverige ställs i kvartsfinalen på måndag mot antingen Slovakien eller Ryssland, vem av dem det blir avgörs i natt svensk tid.

– Vi måste försöka besegra tre nationer till för att vinna guldet och det vi ska göra, sade Dahlén.

Sverige hade redan säkrat gruppsegern inför avslutningen mot Tjeckien på nyårsafton. Så lagets stora fokus blev att förlänga supersviten, ta den till 40 raka segrar och se till att det blev tioårsjubileum.

"Tufft att slå"

Sveriges senaste förlust kom på nyårsafton 2006 mot USA i Leksand.

– Det är ett rekord som jag tror kommer att bli tufft att slå. Spelarna ville få vara med om det här historiska ögonblicket och vi använde sviten som en motivation före matchen, sade förbundskaptenen Tomas Montén.

Rasmus Asplund (ett mål och en assist) drog i gång det svenska laget och Jonathan Dahlén fullbordade tioårsjubiléet.

– Det är en riktigt skön känsla, speciellt inför vad som komma skall, sade Dahlén om sitt nyårsfyrverkeri med tre mål, varav två kom i numerärt överläge.

Nyårssmäll

Asplund bidrog också med ett par ordentliga nyårssmällar. Först sköt han 1-0 redan efter 37 sekunders spel, sedan proppade han Tjeckiens forward David Kase med en spektakulär tackling på öppen is.

Med en öppnande passning till Dahléns 2-0 lämnade Asplund sedan över huvudrollen till Timråforwarden, son till förre NHL- och landslagsstjärnan Ulf Dahlén.

+ Han gjorde sitt andra mål, 4-0, i ett friläge i slutet av den andra perioden sedan han hittat luckan mellan benskydden på tjeckiske målvakten Daniel Vladar.

+ Sedan använde samma lucka när han satte 5-0 med en backhand i numerärt överläge i början av den tredje perioden. Fast det var egentligen en miss, avslöjade han:

– Ja, jag tänkte sätta den i bortre krysset, men den gick mellan benen, skrattade han.

Jens Lööke noterades för Sveriges 3-0 efter att pucken gått via tre tjecker innan den letade sig in i mål. Sverige vilade förstemålvakten Felix Sandström och gav Filip Gustavsson, Luleå, chansen att komma in i turneringen. Han gjorde en kanonmatch och tog 36 av 38 skott.

Även backen Gabriel Carlsson sparades.

– Han har en grej sedan innan, så det fanns ingen anledning att slita på honom i dag. Hade det varit kvartsfinal i dag hade han definitivt spelat, sade Montén.

Montreal, TT:s utsände