Djurgården firade - och slog serieledarna

TT-SPORT

Ishockey. Djurgården har haft en tung höst men fick avsluta året på bästa sätt och besegrade serieledande Frölunda med 3-2.

Men, till och med Frölundatränaren Roger Rönnberg tyckte att det borde ha varit med mer.

– Vi mår bra av mål i svensk hockey, säger han.

Matchen skulle nog ha slutat 4-2. Djurgårdens Calle Ridderwall satte hemmalagets fjärde balja när han bröt in framför Johan Gustafsson i bortamålet och tryckte in pucken i slutet av det andra perioden. Men domarna valde att inte blåsa mål, utan visade i stället ut Markus Ljungh.

Lite väl petigt tyckte Djurgården, publiken - och Frölundatränaren.

– Det skulle vara mål. Jag tror att vi har hamnat i ett läge där vi har för stramt regelverk där det nästan blir omöjligt att döma såna mål, säger Roger Rönnberg.

Veteran på plats

För att fira att Djurgårdens IF, grundad 1891, under 2016 har fyllt 125 år flyttade ishockeyn in på ett näst intill fullsatt (13 189 personer) Globen på årets näst sista dag. Arrangemanget inleddes med tal och ett framträdande av den levande Djurgårdslegendaren Lasse Björn och hemmalaget spelade för kvällen i en jubileumströja som påminde om den nu 85-årige Björn vann SM-guld i 1962.

När matchen kom igång var det Lukas Vejdemo - 105 år yngre än klubben - som inledde målskyttet knappt åtta minuter in på den första perioden.

Djurgården har letat efter formen hela hösten, och har haft en ny lite tung period efter jul. Frölunda däremot leder serien överlägset och kom till Stockholm med fyra raka segrar i ryggen.

Den första perioden blev jämn, och Sean Bergenheim kvitterade för gästerna. I den andra var hemmalaget mest tänt. Calle Ridderwall, som ändå blev målskytt, styrde in 2-1 i numerärt överläge på ett skott från backen Emil Johansson.

– Det var på tiden. Det var kul, jag fattar inte varför man inte gör det oftare, säger Ridderwall, som senast nätade 22 oktober.

Tellqvist storspelade

Och Patrik Lundh ökade på till 3-1 med sitt första SHL-mål för säsongen efter ett snabbt anfall, assisterad av Matt Anderson.

Nicklas Lasu reducerade för gästerna sju minuter in på den tredje perioden och blåste nytt liv i matchen. Frölunda tryckte på för ett kvitteringsmål, men lyckades inte överlista den stabile Mikael Tellqvist fler gånger.

Frölunda ligger trots förlusten ohotat kvar på första plats. De tre poängen tar Djurgården upp till elfte plats i tabellen och något närmare en slutspelsplats.

TT