Sveriges sista VM-hinder lottas i dag

Publicerad 2017-10-17

Fotboll. Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz?

I dag lottas det vilken motståndare som blir Sveriges sista hinder i jakten på en plats i fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar.

Den 20 juni 2006 gjorde Henrik Larsson Sveriges senaste mål i ett fotbolls-VM för herrar. I sommar kan det vara dags för någon annan att ta över den kepsen.

Först ska "bara "ett playoff avverkas.

Klockan 14 inleds lottningsproceduren hos Internationella fotbollsförbundet Fifa i Zürich. Någon av de fyra seedade motståndarna Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz väntar för förbundskapten Janne Andersson och hans oseedade Sverige.

– Det finns ingen drömlottning för oss, sade Ludwig Augustinsson efter att Sverige blev klart för playoff för en vecka sedan.

– Italien känns alltid som att de har mycket rutin, de går alltid till mästerskap.

För den 23-årige vänsterbacken ser Italien och Kroatien starkast ut:

– Det känns som att de är en nivå över, men Schweiz har också ett väldigt bra landslag.

– Och Danmark tycker jag har fått till det på slutet.

Svensk respekt

Förbundskapten Andersson har inte släppt ut sina innersta tankar om eventuell önskemotståndare. Men han har sagt att playoffmötet gärna får avslutas med en hemmamatch.

I den oseedade gruppen finns också Grekland, Irland och Nordirland. Janne Andersson tror inte att vare sig Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz har Sverige som en önskemotståndare:

– Hade jag varit de andra lagen så hade jag nog tyckt att Sverige ser lite halvjobbiga ut. Jag tror att lagen har ganska stor respekt för oss.

Där får han vatten på kvarnen av den italienske legendaren Gianfranco Zola som betraktar Sverige som en mardrömsmotståndare.

– Sverige är ett tufft lag att möta. De är välorganiserade och inte enkla att möta. Hade jag varit förbundskapten hade jag gärna undvikit att lottas mot Sverige. Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen, säger han till SVT.

Många miljoner

Förutom det rent sportsliga finns det tunga ekonomiska motiv inför playoff-spelet i november.

Tar sig landslaget till VM-slutspelet i Ryssland har Svenska fotbollförbundet säkrat motsvarande runt 100 miljoner kronor i garantibelopp.

Sverige och England spelade 2-2 i den sista gruppspelsmatchen i VM 2006. Henrik Larsson kvitterade med en lång tå i 90:e minuten. Som grupptvåa fick Sverige möta värdlandet Tyskland i åttondelsfinalen, där Sverige var chanslöst (0-2).

Nu gäller det att knäcka Danmark, Kroatien, Italien eller Schweiz för att öppna upp för nya svenska VM-mål 2018.

TT