Basen om Rysslandshotet: Stort avbräck

TT-SPORT

Ishockey. En OS-turnering utan Ryssland och KHL-spelare.

Det hotet kan få vilken hockeyledare som helst att svettas.

– Det är klart att det skulle vara ett stort avbräck, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

På tisdagen ska Internationella olympiska kommittén IOK komma med sitt beslut. Ska Ryssland kollektivt bestraffas för dopningssoppan inom framför allt skidsporterna och stängas ute från vinter-OS?

KHL gick i november ut och hotade att stoppa alla sina spelare från OS-deltagande om Ryssland inte tillåts tävla alls eller under neutral flagg.

– Det är en stornation, en av giganterna, så det är klart att det påverkar hockeyturneringen helt och hållet, säger Larsson och fortsätter:

– Men när vi träffade det ryska förbundets representant under Karjalaturneringen var han väldigt tydlig med att KHL sorterar under det ryska förbundet och därmed måste följa de internationella reglerna.

Internationella ishockeyförbundet gick i förra veckan ut och vädjade till IOK om att inte bestraffa Ryssland kollektivt.

– De som har fuskat ska givetvis inte få delta, men en kollektiv bestraffning känns tveksam, tycker Larsson.

Skulle Ryssland ändå portas och KHL göra allvar av sitt hot försvinner en mängd stjärnspelare. I Tre Kronors trupp till Channel One Cup finns exempelvis tolv spelare därifrån.

– Då får vi ta ut spelare från SHL och Schweiz, vi följer de direktiv vi får. Det är inget annorlunda än när vi fick NHL-beskedet, man får helt enkelt ändra fokus på lagbygget, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

TT