TT-Sport

Kindberg tillbaka i rätten: "Det är barockt"

Av: 

TT

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad misstänkt för bland annat grovt mutbrott. Arkivbild.
ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står åtalad misstänkt för bland annat grovt mutbrott. Arkivbild.

TT-SPORT

Han har redan friats en gång i ett uppmärksammat mål om grov ekonomisk brottslighet.

Nu är ex-allsvenska fotbollsklubben Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg tillbaka i rätten, den här gången misstänkt för mutbrott.

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Det har gått knappt fem månader sedan den senaste rättsprocessen mot Östersunds FK:s tidigare ordförande avlutades. Han säger att han under den tiden försökt komma tillbaka till någon form av normalt liv.

– Men den kommande rättegången har legat lite som en våt filt över alltihopa.

Hovrätten friade

Åtalet som han tidigare friades från gällde bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Vinningen av brotten hade enligt åklagaren till stor del slussats in i fotbollsklubben Östersund.

Efter flera års handläggning i först tingsrätt sedan i hovrätten, med otaliga fördröjningar, rev hovrätten för nedre Norrland den 3 december upp Ångermanlands tingsrätts fängelsedom mot Kindberg och hans medåtalade och friade samtliga på alla punkter.

Men Daniel Kindbergs turer i rättssystemet slutade inte med det. I dag inleds en ny rättegång där han står åtalad misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Fyra andra män är åtalade i samma mål.

Enligt stämningsansökan ska Daniel Kindberg under åren 2014 till 2018, när han var vd för det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, ”begärt otillbörliga förmåner och sedan tagit emot dessa”, av en leverantör.

Detta ska ha skett genom att Kindberg från sina egna bolag skickat 31 fakturor rörande konsulttjänster till leverantören, som totalt betalat ut 5 545 000 kronor till Kindbergs bolag. Enligt åklagaren är dessa utbetalningar att betrakta som mutor.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt, kommenterar Kindberg misstankarna som nu ska prövas.

Fortfarande fotboll

54-åringen berättar att han har slagit in på en annan bana i livet efter rättsprocesserna och avhoppet från ÖFK.

– Jag har så smått börjat jobba i Norrköping i en logistik- och flyttkoncern där jag är koncernchef. Jag veckopendlar dit och det känns bra.

Men fotbollen har han inte släppt helt.

– Jag är och besöker många fotbollsklubbar och har mycket kontakter inom fotbollen. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lite idéer lite projekt och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleds i dag är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Publisert: