TT-Sport

Lagkamrater bryter tystnaden om häktade stjärnan

Av: 

TT

Brittney Griner sitter frihetsberövad i Ryssland. Arkivbild.
Brittney Griner sitter frihetsberövad i Ryssland. Arkivbild.

TT-SPORT

Två av Brittney Griners lagkamrater har brutit tystnaden om basketstjärnan som är häktad i Ryssland.

– Det kunde ha varit vem som helst av oss, säger Angel McCoughtry.

Brittney Griner greps på en flygplats i Moskva i mitten av februari. Den ryska tullmyndigheten har sagt att man hittat cannabisolja till i e-cigaretter i hennes väskor. Innehav som kan ge upp till tio år i fängelse.

Griner, som spelar för WNBA-laget Phoenix Mercury, har de senaste sju åren spelat i Ryssland under WNBA:s vinteruppehåll. Något som flera andra WNBA-spelare också gör. WNBA bekräftade i lördags att alla spelare utom Griner hade lämnat både Ryssland och Ukraina.

WNBA-spelare spelar ofta i två ligor, med olika säsonger, för att kunna tjäna tillräckligt med pengar på sin idrott.

– Saken är den att vi måste åka dit. Det var BG (Brittney Griner) nu, men det hade kunnat vara vem som helst, säger landslagsspelaren Breanna Stewart.

– WNBA-spelare måste bli mer uppskattade i sitt eget land så de inte behöver åka iväg och spela, fortsätter hon.

WNBA har tagit steg mot att höja lönerna i ligan och kompensera spelarna på andra sätt. I det senaste kollektivavtalet, som trädde i kraft 2020, kommer medelinkomsten att ligga på motsvarande 1,2 miljoner kronor med lön och bonusar inräknat. Dessutom ska spelarna få full lön under föräldraledigheten samt andra hälsoförmåner.

Griners advokater jobbar för att få den dubbla OS-guldmedaljören frigiven, men har inte kommenterat ärendet ytterligare.

Publisert: