Erikssons dom: "En svag inledning"

David Hjorter/TT

Publicerad 2022-04-24

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson i förgrunden.

Sju poäng på fem matcher och en sjundeplats i den allsvenska tabellen.

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson är inte nöjd med säsongsstarten.

– Med plumpen i dag så är det klart att det är en svag inledning, säger han efter 0–1-förlusten mot AIK.

Förra allsvenska fotbollssäsongen visade att när Magnus Eriksson är i form då fungerar Djurgården. Lagkaptenen och nyckelmittfältaren bar sånär Stockholmslaget fram till ett SM-guld, men Malmö FF vann serien med två poäng till godo.

Den här allsvenska våren har Djurgården inlett skakigt med endast två segrar, båda på hemmaplan, och en poäng av nio möjliga på bortaplan. Parallellt har Magnus Eriksson – som gjorde fem mål och 13 assist förra säsongen, spelade samtliga matchminuter i seriens 30 omgångar och röstades fram till allsvenskans mest värdefulla spelare – inte fått spelet att stämma.

32-åringen har ännu inte varit direkt inblandad i något av Djurgårdens sex mål framåt i de fem första seriematcherna. Han har dessutom blivit utbytt i fyra av matcherna.

I söndagens 0–1-förlust borta mot AIK på Friends arena kom tränarna Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs byte av nyckelspelaren, som ersattes av Elias Andersson, redan i den 61:a minuten.

Skyller inte ifrån sig

– Det känns okej, mer än så vill jag inte säga. Det är ju inte jag som byter. Det är som det är, säger Magnus Eriksson.

I Svenska cupen-semifinalen hemma mot Malmö FF för drygt en månad sedan drabbades Eriksson av en hjärnskakning. Han vill däremot inte säga om det är den hans sviktande form beror på.

– Jag tänker inte skylla på varken det ena eller det andra. Det är som det är. Varje gång jag går ut på en fotbollsplan eller en träning gör jag mitt bästa. Det kommer jag alltid att göra oavsett.

”Måste upp på hästen”

I och med förlusten i Stockholmsderbyt är Djurgården sjua på sju poäng i den haltande allsvenska tabellen, fem bakom serieledande Hammarby som spelat en match mindre.

TT: Hur ser du på säsongsstarten överlag?

– Vi har tagit okej med poäng fram till i dag. Men med plumpen i dag så är det klart att det är en svag inledning. Det är klart att vi måste upp på hästen. Vi har varit långt ifrån det direkta spel som vi kanske är kända för, med våra spelvändningar och allt vad det innebär, säger Magnus Eriksson och fortsätter:

– Vi strävar lite efter att nå det spelet. Sedan har vi tagit segrar ändå, stark vändning mot Norrköping på hemmaplan sist. Det är små marginaler i fotboll men det är klart att vi måste upp lite i prestation. I det stora hela är det okej.

Djurgårdens nästa match är hemma mot Sirius på valborgsmässoafton.