Forsberg höll tungan rätt i mun – svensk seger

Av:  Henrik Skiöld/TT

Det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

Emil Forsberg kan det.

Straffen han slog in lade grunden till 2–0-segern mot Slovenien i Nations League-premiären.

– Som helhet såg vi de tendenser vi vill se och det var tillräckligt bra för att vinna matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson till Viaplay.

De tre poängen får ses som den stora vinsten på Stozice-stadion. I den omställningsprocess landslaget inledde i Ljubljana togs de första trevande stegen mot något som ska bli stabilt och framgångsrikt nästa år, när kvalet till EM i Tyskland 2024 börjar.

Förändringar betyder inte nödvändigtvis omedelbara förbättringar. Det finns ingen garanti för att sådana ens uppnås, men det skadar inte att försöka för att ta kliv framåt kvalitetsmässigt.

Att lära sig något nytt tar tid. Andersson är fast besluten att ge tid.

Ingen succé men okej

Förbundskaptenens vägval mot en spelidé mer anpassad till de roller spelarna har hemma i sina klubblag inleddes med vad som brukar prägla organisationsförändringar: en viss vilsenhet, försiktighet, ängslan att göra fel.

Det skapades för lite, det gick lite för långsamt och slovenerna kontrade några gånger sönder en defensiv med hål i. Men det fanns också många blickar som var riktade framåt.

Den första föreställningen i Anderssons ”omtag” var... tja, ingen succé, men inte dålig, snarare bitvis lovande.

– Det var inte revolutionerade mot tidigare. Det fanns delar som var bra, vi fick spelvändningarna att fungera, vi spelar ganska bra och kommer till hyfsade lägen, sedan mattades vi och blev lite plottriga, säger Andersson till Viaplay.

– Det var lite trevande med några nya som inte spelat i hop så mycket.

Den främsta positionsförändringen mot tidigare var valet av en enda defensiv mittfältare, i Ljubljana Jesper Karlström. Kristoffer Olsson och Emil Forsberg låg båda högre upp i banan på tremannamittfältet och Alexander Isak spelade renodlad spets längst fram.

Nick i stolpen

Det kunde förstås ha gått smidigare om Isak nickat in Dejan Kulusevskis inlägg redan i åttonde minuten. Men bollen slog i stolpen och världsmålvakten Jan Oblak (Atlético Madrid) styrde undan returen.

Olsen är, trots att han inte spelar mer än någon gång i halvåret i Aston Villa, lika pålitlig som alltid när han jobbar för landslaget. Som när han knep Anraz Sporars avslutning på en av slovenernas många snabba omställningar.

Briljanta individuella prestationer avgör oftast matcher. Det var en. Fler bjöds.

Isaks framspelning – en smart klackning – till Viktor Claesson var en sådan. Jaka Bijol fällde Claesson som väggspelat med Kulusevski. Franske domaren Ruddy Buquet blåste straff.

Forsberg iskall

Den mentala duellen Forsberg mot Oblak vann 30-åringen från Sundsvall. Han brukar göra det mot målvakter, oavsett vad de heter. 1–0 i 39:e minuten var den 28:e satta straffen av 31 slagna under elitkarriären. Dessutom bytte han hörn. Finurligt.

Det dräller inte av kompetenta mittbackar av landslagsklass som kan täcka upp för skadekrisen på positionen. Trist inför matcherna mot Norge, Serbien och Norge igen: Carl Starfelt, mittbacken från Celtic, spelade sin första tävlingslandskamp, men den varade inte i mer än drygt 40 minuter. En bristning i ena baklåret och så var hans Nations League över för den här gången. Alexander Milosevic ersatte.

Med ledningen i ryggen togs steg i den riktning Andersson vill se. Forsberg var mer involverad. Det brukar gynna landslaget. Flera spelare var inblandade i ett långt anfall innan Forsberg satte fart på bollen, Kulusevski vände bort en motståndare men Oblak var vaken och stoppade Claesson i ett friläge.

Med fyra matcher på tio dagar gäller det att disponera manskapet klokt. Högerbacken Joel Andersson och Kristoffer Olsson klev av efter 65 minuter. Emil Krafth och Mattias Svanberg kom in.

Även Robin Quaison och Jens Cajuste fick senare speltid, när ett tillbakapressat landslag spelade för att säkra segern.

Med minuter kvar bjöd Kulusevski på show, ett klassmål när han kontrade in 2–0 med ett mäktigt högerskott upp i nättaket.

– Jättefint mål av Dejan. Det är i de lägen vi vill att han kommer fram, säger Janne Andersson.

Publisert: