Blatter och Platini frias: "Rättvisan har segrat"

TT-AFP

Publicerad 2022-07-08

Michel Platini (bilden) och Sepp Blatter har friats från korruptionsanklagelserna.

De tidigare fotbollstopparna Sepp Blatter och Michel Platini frias från anklagelser om korruption och bedrägeri.

– Att gå från att vara en legendar i världsfotbollen till en djävul är väldigt svårt, speciellt när det kom till dig på ett ojust sätt, säger Platini.

Rättegången inleddes för en månad sedan, den 8 juni, och den friande domen förkunnades i en domstol i schweiziska Bellinzona under fredagen.

Sepp Blatter, 86, och Michel Platini, 67, åtalades i november i fjol för korruptionsbrott men nekade till alla anklagelser. De hänvisar till ett muntligt avtal de gjort.

”Sju år av lögner”

Blatter var vid tillfället ordförande i Internationella fotbollsförbundet, Fifa, medans Platini var ordförande i det europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

– Till följd av juryns beslut vill jag bara uttrycka min glädje över att rättvisan äntligen har segrat, efter sju år av lögner och manipulation har sanningen visat sig under den här rättegången, säger Platini enligt AP.

2011 ska bland annat en pengatransaktion på två miljoner schweiziska franc, motsvarande 21 miljoner svenska kronor, skett mellan fotbollstopparna. Pengarna utbetalades till Platini med hänvisning till konsulttjänster som han gjort för Fifa åren 1998–2002, något som godkänts av Blatter.

”Gentlemen's agreement”

Platini frågades i ett tidigare domstolsförhör varför han väntade till 2011 innan han krävde utbetalningen från Fifa och hävdade då att det var ett misstag och att han borde fått ännu mer.

Även Blatter tillfrågades:

– I vår muntliga kontakt bestämde vi inte vilket datum som han skulle få den (betalningen), det var ett ”gentlemen's agreement”, och vi började jobba tillsammans omedelbart, sade han.

De stängdes av från all fotboll i åtta år 2015 då det hela uppdagades, ett straff som senare förkortades.

Åklagaren yrkade på en villkorlig dom på 20 månader.

– Platini var en del av mitt team. När jag blev vald som ordförande för Fifa såg det inte bra ut. Jag tänkte att en man från fotbollens värld skulle kunna hjälpa oss och en lön skulle utbetalas. Jag förstår inte varför vi undersöks för en administrativ process, har Blatter tidigare sagt enligt NTB.