Oro efter skandalmatch: "Det är en röra"

Av:  TT-Reuters

Nicolás Otamendi, Giovani Lo Celso och Emiliano Martínez lämnar planen mot Brasilien.
Nicolás Otamendi, Giovani Lo Celso och Emiliano Martínez lämnar planen mot Brasilien.

Fyra argentinska spelare utreds av polis efter att skandalmatchen mot Brasilien avbröts av brasilianska hälsomyndigheten.

Skandalen riskerar att göra Premier League-klubbar nervösa för att släppa spelare på landslagsuppdrag framöver.

– Det är en röra, säger Aston Villas vd Christian Purslow.

Söndagens rivalmöte i VM-kvalet mellan fotbollsgiganterna Brasilien och Argentina i São Paulo avbröts efter bara några minuter sedan företrädare för Brasiliens hälsomyndighet Anvisa tagit sig in på planen.

Orsaken var att fyra argentinska, varav tre i startelvan, med sin bas i England ska ha ljugit vid inresan till Brasilien om att de inte tillbringat tid i England de senaste två veckorna, enligt Anvisa.

Då krävde hälsomyndigheten att spelarna omedelbart skulle sättas i karantän. När trion sedan fanns med från start stoppade Anvisa matchen.

Extraordinärt

Under måndagen meddelade brasiliansk polis att kvartetten utreds för att ha uppgett falsk information till myndigheterna.

Två av spelarna, Emiliano Martínez och Emiliano Buendía, håller till i Aston Villa. Klubben släppte iväg duon till landslaget trots att Premier League beslutat att inte låta spelare åka till länder som rödlistats av den brittiska regeringen.

Både Argentina och Brasilien finns med på Storbritanniens ”röda lista”, vilket innebär att de som återvänder från länderna måste sitta i karantän i minst tio dagar.

Skandalen riskerar att skapa ännu mer oro bland de engelska klubbarna.

– Det är en röra. Det som hände i Brasilien i söndags är en av de mest extraordinära sakerna jag sett inom fotbollen i hela mitt liv, säger Aston Villas vd Christian Purslow till BBC.

”Olyckligt och skadligt”

De fyra spelarna har lämnat landslaget och är på väg tillbaka till sina klubblag. Purslow hoppas att man kan hitta en lösning inför nästa landslagsuppehåll, i början av oktober.

– Jag förstår inte riktigt vad som hände, men det är väldigt olyckligt och skadligt för sporten. Vi har gjort allt vi kunnat för att komma till en vettig överenskommelse med Argentinas fotbollsförbund för att våra spelare ska kunna spela de här viktiga matcherna, säger han.

– Vi har redan ett stort bekymmer med att släppa spelare till VM-kvalet i Sydamerika, så jag hoppas att vi kan hitta en rimlig lösning innan oktober för att inte upprepa det som hände.

I värsta fall kan klubbarna bli avskräckta från att släppa iväg sina spelare framöver, enligt Purslow.

– Det skulle få vilken förnuftig klubb-vd som helst att bli oerhört nervös för att släppa sina spelare till andra länder mitt i en kris, säger han.

De två andra inblandade spelarna är Tottenham-duon Cristian Romero och Giovani Lo Celso. Enligt Football London har duon rest utan tillåtelse från klubben och riskerar böter när de återvänder till London.

Publisert: