Southgate: "Wag är respektlöst"

Sebastian Wognsen/TT

Publicerad 2022-06-13

Gareth Southgate vill inte se en dokumentär om sina spelares flickvänner och fruar.

Uppgifter om en dokumentär som ska följa det engelska landslagets fruar och flickvänner under VM i Qatar har cirkulerat. Något som förbundskaptenen Gareth Southgate ifrågasätter.

Termen Wag, som står för wives and girlfriends (svenskt översatt till fruar och flickvänner) har cirkulerat ungefär sedan millennieskiftet.

The Athletic skriver om uppgifter kring en dokumentär som ska följa det engelska fotbollslandslagets flickvänner och fruar under vinterns fotbolls-VM i Qatar. Nu har Gareth Southgate uttalat sig, och han är framför allt negativ kring engelsk medias ord för spelares respektive.

– Vi vill gärna involvera familjerna, vi tycker det är viktigt för spelarna att deras partners... Jag tycker faktiskt att Wags är rätt respektlöst. Det är deras respektive vi pratar om så jag gillar inte termen, de ska känna sig välkomna, sade han på en presskonferens.

Det dokumentären vill fånga är dramat som infann sig under fotbolls-VM 2006 i Tyskland, då Sven-Göran Eriksson var förbundskapten. Några av landslagets spelarfruar snodde åt sig mängder med rubriker till följd av sitt vilda festande.

Det ledde till att nästa förbundskapten, Fabio Capello, förbjöd flickvänner och fruar att följa med till VM i Sydafrika 2010.

Southgate är tveksam till dokumentären.

– Jag skulle bli förvånad om spelarna själva ville det här. De vill nog fokusera på sin fotboll, fortsatte Southgate.