Babcock bryter tystnaden – ber om ursäkt

Mattias Owen/TT

Publicerad 2021-01-20

Johan Franzén, till vänster, har inte mycket till övers för sin tidigare tränare Mike Babcock.

Den värsta person han träffat. Så beskriver Johan Franzén sin förre tränare i Detroit. Nu bryter Mike Babcock tystnaden och ber den svenske NHL-profilen om ursäkt.

– Jag önskar verkligen att jag skulle ha känt till det här då. Förutom att be om ursäkt är det inte mycket jag kan göra åt det nu, säger tränaren till The Athletic.

Johan Franzén, som lade hockeyskridskorna på hyllan efter att ha åkt på flertalet hjärnskakningar, har tidigare berättat om den tuffa miljö han själv var en del av under sina år i Detroit. I centrum: tidigare tränaren Mike Babcock.

– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa. Den värsta jag någonsin har träffat, har Franzén sagt till Expressen.

Grova trakasserier

Johan Franzén, i dag 41, är inte den enda som haft svårt för den kanadensiske tränarens ledarstil. I november 2019 fick 57-årige Babcock sparken från Toronto efter att ha anklagats för grova trakasserier och bland annat ha använt sig av "vidriga metoder", enligt tidningen Toronto Sun.

Nu, över ett år senare, kliver Babcock fram och svarar på kritiken. Han ber bland andra Johan Franzén om ursäkt.

"Önskar jag känt till det"

– Det spelar ingen roll hur jag uppfattar det. Nu önskar jag verkligen att jag skulle ha känt till det här då – och kunde ha gjort något åt ​​det. Förutom att be om ursäkt är det inte mycket jag kan göra åt det nu. Men gör det ont? Absolut, säger Mike Babcock till The Athletic och passar dessutom på att hylla sin tidigare svenske forward:

– Franzén hade några otroliga år i Detroit. Han var en storväxt spelare med mjuka och fantastiska händer. När han kom över till ligan trodde vi att hans roll skulle bli en duktig forecheckare i fjärdekedjan, men han blev så mycket mer.

Mike Babcock jobbar åter inom ishockeyn, men inte som tränare. I stället har han fått rollen som rådgivare för University of Vermonts collegelag.