Dalic hyllade sitt lag – "Bäst när det krävs"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-12-09

Zlatko Dalic, Kroatiens förbundskapten.

Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic hyllade sin hjältar och mest av allt målvakten Dominik Livakovic efter straffavgörandet i VM-kvartsfinalen mot Brasilien.

– Han var skillnaden i mycket avgörande ögonblick. Han var där för att rädda oss, säger Dalic.

Livakovic stod i vägen för allt utom Neymars världsklassmål i förlängningen, men tack vare Bruno Petkovics kvittering i den 116:e minuten lyckades kroaterna ta kvartsfinalen i fotbolls-VM till straffar.

Väl där var det inget snack.

Nikola Vlasic, Lovro Majer, Luka Modric och Mislav Orsic satte sina straffar medan Livakovic direkt stoppade Rodrygos och sedan fick se Marquinhos straff slå i stolpen och ut.

– Vi är uppfostrade som kämpar och ger vårt bästa. Och det är receptet för framgång, säger Livakovic.

Experter på slutspel

Kroatien är inte en nation man ska stöta på efter gruppspelet i ett VM. Fem av Kroatiens senaste sex matcher i VM-slutspelens utslagningsrundor har gått till förlängning.

Kroatien har varit framgångsrikt i åtta av sina senaste tio matcher efter gruppspelet.

Och det här:

Kroatien kom tillbaka från underläge i åttondelsfinalen, i kvartsfinalen och i semifinalen i VM 2018.

Trenden har varit densamma mot Japan och Brasilien i Qatar.

– Vi har en stark karaktär och vi ger inte upp. Vi var förberedda på allt i dag. Vi visste att när matchen utvecklades som den gjorde förbättrades våra chanser, säger Zlatko Dalic.

”Bäst när det krävs”

Han tillägnade segern och semifinalplatsen till alla som följde matchen hemma i storstäderna Zagreb eller Split eller i orter och byar runt om i landet.

– Detta är en seger för det kroatiska folket. En fantastisk match. Vi slog ut huvudfavoriterna. Detta är Kroatien – stolthet, mod, tro och patriotism.

– Kroatien är bäst när det krävs. När det gäller lyckas Kroatien alltid. Ingen ska underskatta oss. Det här är inte slutet, vi går vidare. Vi kan uppnå mycket, säger Zlatko Dalic.