Vann British Open – avslöjar udda firandet

Ingela Ahlberg/TT

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-07-23

Brian Harman med bucklan efter segern i British Open.

Brian Harman hade inga problem med att hålla undan i British Open i golf den sista dagen.

Amerikanen vann med sex slags marginal på ett regnigt Hoylake.

– Jag har alltid trott på mig själv, säger 36-åringen.

Kvartetten Tom Kim, Sydkorea, Sepp Straka, Österrike, Jason Day, Australien och Jon Rahm, Spanien, slutade på andra plats

Segern var Harmans första i en majortävling.

– Jag vill tacka min fru och familjen där hemma. Jag saknar dem och längtar efter att få resa hem. Men först blir det nog några pint (öl) i den här, säger han i segerintervjun och håller upp segerpokalen The Claret Jug.

”Kommer lägga undan mobilen”

Harman, som blev blott den tredje vänsterspelaren att vinna efter Bob Charles (1963) och Phil Mickelson (2013), lyckades inte bara hålla undan den sista dagen av årets sista herrmajor. Han utökade ledningen med två slag genom en 70-rond som innehöll fyra birdies och tre bogeys.

– Jag har alltid trott på mig själv och vad jag kan åstadkomma. Jag visste att jag skulle kunna göra något sånt. Men när det tar så mycket tid så börjar man sväva i sina tankar, som att jag inte skulle vinna, säger 36-åringen enligt nyhetsbyrån AFP och avslöjar sedan hur han ska fira:

– För ett par veckor sedan hade jag en trevlig vecka. Jag köpte en ny traktor till mitt jaktställe, så jag kommer åka hem och sätta mig på traktorn för att klippa gräset. Det är det jag kommer göra närmaste veckorna. Jag kommer lägga undan mobilen och fokusera på traktorn.

Stenson bästa svensk

Bäste svensk blev den tidigare British Open-vinnaren Henrik Stenson på en 13:e plats. Han avslutade med en 69-runda, två under par och tre under par totalt . Alex Norén blev 23:a, två slag bakom Stenson.

Alexander Björk blev 41:a, efter att ha avslutat med en 74-rond, tre över par, och totalt två över par. David Lingmerth hade en ännu sämre avslutningsrunda, sju över par, och slutade på 68:e plats, totalt nio över par.